İhtiyati haciz icra hukukunda sıklıkla başvurulan bir kurumdur. İhtiyati haczin kaynağı ve gerekçelerinizi hazırlayacağınız bir dilekçe ile hukuk mahkemesine sunmanız gerekir.
Bu yazımızda icra hukuku alanında yazılarıyla tanınan Av. Saim İNCEKAŞ tarafından çeşitli durumlar için “ihtiyati haciz dilekçesi örnekleri” paylaşılmıştır.
Sayfa İçeriği
ANKARA NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE
İHTİYATİ HACİZ İSTEYEN
ALACAKLI :
VEKİLİ : A
BORÇLU :
KONUSU : X TL alacağımız hakkında ihtiyati haciz kararı verilmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR :
1- Borçlu şirketin keşide ederek müvekkil şirkete verdiği, ……….. Bankası ………. Şubesinin ………… çek numaralı, ………… keşide tarihli çeki süresin içerisinde muhatap bankaya ibraz edilmiş ancak karşılığı çıkmamıştır.
2- Müvekkilin sonraki başvuruları da semeresiz kalmıştır. Borçlunun mallarını kaçırma ihtimali bulunmaktadır.
3- Alacağımız rehin yada başka bir şekilde teminat altında da olmadığından alacağın tahsili tehlikeye düşmüş ve ihtiyati haciz talep etme gereği hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : İ.İ.K.m. 257 ve ilgili hükümler
HUKUKİ DELİLLER : ……… Bankası ……….. Şubesinin …………. çek numaralı, ………… keşide tarihli, keşidecisi …………. olan çek ve her türlü yasal delil.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle, duruşma ve tebligat yapılmaksızın, alacağımıza yeter miktarda; borçlunun menkul, gayrimenkul malları ile üçüncü şahıslardaki hak ve alacakları üzerine (uygun görülecek teminat mukabilinde) ihtiyati haciz konulmasına karar verilmesini, mahkeme masrafları ile vekalet ücretinin de borçluya yükletilmesini, saygılarımla arz ve talep ederim.
İHTİYATİ HACİZ İSTEYEN ALACAKLI
VEKİLİ
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…