Bilgi Deposu

İcra ve İflas Suçu 2

İcra ve İflas Suçu- İflas ve Konkordato İşlerinde Kişisel Yarar Sağlama

Madde hükmüne göre iflas ve konkordato işlerinde kişisel yarar sağlama suçunun maddi unsurlarını, bir kimsenin iflas bürosu veya idaresinin yahut bir alacaklının veya alacaklılar toplanmasındaki mümessilinin oyunu veya konkordatoya muvafakatini kazanmak için ona hususi bir menfaat temin veya vaat etmesi oluşturur. Madde metninden de anlaşılacağı üzere suçun oluşması için menfaat temin etme ile bunun vaat edilmesi arasında hiçbir fark yoktur.

İflas ve konkordato işlerinde kişisel yarar sağlama suçunun faili herhangi bir kimse olabilir. Bu kimse alacaklı veya borçlu olabileceği gibi borçlu namına hareket eden üçüncü kişiler de olabilir. Ancak kanunda da belirtildiği üzere failin iflas bürosu veya iflas idaresi üyelerinden olması durumunda suçun cezası iki katı olacaktır.

Suçun takibi şikayet üzerine yapılır ve şikayetin suçun öğrenildiği günden itibaren üç ay içinde ve herhalde bir yıl içinde yapılması gereklidir.

Bu suçta görevli mahkeme İcra Ceza Mahkemesi; yetkili mahkemesi ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.

İflas ve konkordato işlerinde kişisel yarar sağlama suçunun oluşmasına sebebiyet verecek nedenler kanunda şu şekilde belirtilmiştir;

Sanık, iflas masası, iflas idaresi veya bir alacaklının veya alacaklılar toplantısındaki temsilcinin oyunu veya konkordato iznini almak için ona özel bir yarar sağlamalı veya buna söz vermeli, alacaklı veya temsilci de kendisine çıkar sağlamalı veya bu konuda söz almalıdır.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago