Evet, dava açmak masraflı olabilir. Ülkemizde yargı masrafları esasen bir çok Avrupa ülkesine göre düşüktür. Yine de davanın türüne, süresine ve dava konusunun değerine göre masrafların ciddi boyuta gelmesi söz konusu olabilir. Bu konuda hazırlık yapmanız ve muhtemel masrafları önceden öğrenmeniz gerekir. Dava süreci boyunca masraflar kural olarak dava açan kişiden alınır.
Başlangıçtaki dava giderleri harç ve gider avansı olarak iki ana kaleme ayrılır.
Harç, dava açılırken tamamen Devlete ödenen paradır. Harç sınırlı sayıda bir kısım dava türünde maktu yani sabit bir meblağ olarak alınırken, bir çok dava türünde nispi olarak, yani davaya konu ettiğiniz şeyin değeri üzerinden belli yüzde ile alınır ve bu değeri ne kadar yüksek ise ödemeniz gereken nispi harç miktarı da o kadar yüksek olur.
Gider avansı ise, dava türüne göre hesaplanan mahkemeye bir nevi depo edilen, tanıklara ve taraflara yapılacak tebligat giderleri, tanıklara ödenecek tanıklık ücreti, ilerleyen safhalarda dosya bilirkişiye gideceği dava türlerinden ise bilirkişi masrafları, keşfe gidilme durumu olacaksa keşif masrafları gibi bir dizi alt kalemi içerir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…