Bilgi Deposu

Hukuk Davasında hukuka Aykırı Delil

 

 

   ANAYASA

Madde 36 – Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.

Madde 38- (Ek fıkra: 3/10/2001-4709/15 Md.) 

Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.

Hukuka aykırı delil, hukuk ve ceza yargılamalarında tarafların sunacakları delilleri Anayasaya, kanunlara, temel hak ve özgürlüklere aykırı bir biçimde elde etmeleri ve bu şekilde elde ettikleri delilleri mahkemeye sunmalarıdır. Hukuka aykırı görülen deliller hükme esas alınamazlar.

HMK, 189/2 maddede hukuka aykırı deliller konusunda ‘vakıanın ispatında dikkate alınamaz’ şeklinde düzenleme getirmiştir. Kanun gerekçesinde de bu hususa açıklama getirilmiştir.

Hukuka aykırı delil konusu, hukuk yargılamasında düzenlenmemişken, Anayasada düzenlenmiştir. Ceza yargılamalarında hukuka aykırı delil tartışması ise hukuk yargılamasındaki tartışmalardan daha sonra başlamıştır. Hukuki ve cezai yargılamalarda herkes iddiasını ispat edebilir fakat bunu hukuka uygun delillere yapmak zorundadır.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago