HAKARET SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ
HAKARET SUÇUNUN CEZASI
Suçun basit hali ve nitelikli halleri bakımından farklı cezalar öngörülmüştür. Bu nedenle basit ve nitelikli hallere karşılık gelen ceza miktarlarını ayrı ayrı belirteceğiz.
Basit hakaret suçu TCK Madde 125- (1) ve (2) ‘de düzenlenmiştir. “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.” Söz konusu suçun basit hali söz konusu olduğu takdirde sanık üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Suçun basit şekli söz konusu olduğu takdirde; hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Hakaret suçunun;
Hakaret suçu yukarıda yer verdiğimiz nitelikli haller gerçekleştiği takdirde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Mağdurun kamu görevlisi olması ve hakaretin görevinden dolayı yapılmış olması, kişinin mensup olduğu dinin kutsal değerlerine veya din özgürlüğünün kullanılmasına hakaret edilmesi hakaret suçunun nitelikli şekli olarak kabul edilmektedir.
Cezayı arttıran diğer bir durum ise hakaretin alenen işlenmesi halidir. Hakaret alenen işlendiği takdirde ceza altıda biri oranında artırılır. Genel olarak fiilin herhangi bir kimse tarafından görüp işitilebileceği bir ortamda söylenmesi halinde aleniyetin gerçekleştiğini kabul etmek gerekir. Bu durumda belirli olmayan sayıda kişi, hakareti kolaylıkla öğrenebilecektir.
Günümüzde internet üzerinden yürütülen twitter, instagram ve facebook gibi sosyal medya araçları vasıtasıyla işlenen hakaret fiillerinde de aleniyetin gerçekleştiğini kabul etmek gerekir
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…