08 May GAİPLİK KARARININ KALDIRILMASI?
Hukuk Dairesi 2009/5037 E. , 2010/8390 K
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :25.12.2008
NUMARASI :Esas no: 2007/250 Karar no:2008/571
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm davacı tarafından incelemenin duruşmalı yapılması talebiyle temyiz edilmiş ise de; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/1.maddesinde belirtilen duruşmalı işlerden olmadığından duruşma talebinin reddine, evrak üzerinde inceleme yapılmasına karar verildi. Evrak incelendi. Gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacıya Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği tarafından verilen 14.05.2008 tarihli fotoğraflı “Yaşam Belgesinde” fotoğrafı yapışık kişinin vatandaşımız S..İşçil olup, hayatta olduğu ve Riyad’da bu belgede gösterilen adreste ikamet ettiği ve uzun zamandan beri Büyükelçilik personelince de tanındığı bildirilmiştir. Davacı tanığı A..H.. T.., davacıyı 1990 yılından beri tanıdığını ve Arabistan’da çalıştığını, Türkiye’deki işlerini vekili olarak takip ettiğini ifade etmiş; tanığın bu beyanı davacı tarafından bu kişiye verilen Riyad Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 02.05.2007 tarihli vekaletname ile de doğrulanmıştır. Davacının Riyad Büyükelçiliğinden 02.05.2007 tarihinde “yenileme” nedenine dayanarak aldığı nüfus cüzdanında yer alan kimlik bilgileri ile gaiplik dosyası içindeki 05.10.2005 tarihli nüfus kayıt örneğindeki kimlik bilgileri de birebir örtüşmektedir. Toplanan bu delillerle, hakkında 14.11.2006 tarihinde gaiplik kararı verilen kişinin davacı olduğu hususu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmıştır. Bu durumda gaiplik kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken isteğin reddi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere bozmada oybirliği, sebebinde ise oyçokluğuyla karar verildi.27.04.2010 (Salı)
KARŞI OY YAZISI
Toplanan deliller, gaiplik kararı verilen kişinin, davacı olduğunu, kuşkuya yer vermeyecek şekilde, kanıtlar yeterlilikte değildir. Bu nedenle, mahkemece davacının isticvabında yarar bulunmaktadır. Ancak bu konudaki cevap yazısında belirtilen gerekçelerde dikkate alınarak, davacının hazır bulunması konusunda makul bir süre verilerek, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, bu husus değerlendirilmeden, yazılı şekilde ret hükmü kurulmasının yerinde olmadığı düşüncesiyle sayın çoğunluk kararına katılmıyorum.
KARŞI OY YAZISI
Gaip olmadığını iddia ederek, gaiplik kararının iptalini isteyen davacı S.. İ..’in yaşadığının anlaşılması ve kimliğinin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlenebilmesi için; yerel mahkeme davalının bizzat isticvaben dinlenmesine gerek duymuş; verilen sürede davalının duruşmaya katılmaması ve böylece isticvaba uymaması nedeniyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı Suudi Arabistan Krallığında bulunduğu ve yaşadığını, Türkiye’ye bu yabancı ülke yasası kısıtlaması nedeniyle istenen zamanda gelemediği ve bu nedenle isticvaba uymadığını savunmuştur. O halde, davacı ve vekiline engeli kaldırıp, Türkiye’de davacının bizzat duruşmaya katılmasını sağlayabilecekleri makul süre kendilerinden sorularak; isticvap için yeniden uygun süre verilerek sonucuna göre değerlendirme yapılıp karar verilmesi gerekirken; eksik inceleme ile karar verilmesinin doğru olmamıştır. Kararın farklı bu gerekçeyle bozulmasına karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Değerli çoğunluğun bozma gerekçesine katılmıyorum.
GAİPLİK KARARININ KALDIRILMASI,HUSUMETİN KİMLERE YÖNELTİLECE
T.C
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
Esas No:2011/363
Karar No:2012/6883
Karar Tarihi: 22.03.2012
İlgili Maddeler:MK.32
İlgili Kavramlar:GAİPLİK KARARININ KALDIRILMASI DAVALARINDA HUSUMETİN KİMLERE YÖNELTİLECEĞİ
T.C. Y A R G I T A Y 2.HUKUK DAİRESİ ESAS NO: KARAR NO: 2011/363 2012/6883 Y A R G I T A Y İ L A M I
İNCELENEN KARARIN : MAHKEMESİ :Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi TARİHİ :05.10.2010 NUMARASI :Esas no:2008/343 Karar no:2010/586
DAVACI :……..
DAVALILAR :1-…… 2-………
DAVA TÜRÜ :Gaiplik Kararının Kaldırılması
TEMYİZ EDEN ;Davalılar Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü: Dava, “gaiplik kararının kaldırılması” isteğine ilişkindir. Alınmış olan gaiplik kararı, evlilik haricinde aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi, hakları ölüme bağlı olanlara bu haklarını kullanma imkanı verir. Bu sebeple, gaiplik kararının kaldırılmasına ilişkin davada husumetin, gaiplik kararını almış olanların yanında, hakları ölüme bağlı olanların tamamına yöneltilmesi gerekir.
Taraf teşkilinin sağlanması ise, kamu düzeniyle ilgili olup hakim tarafından res’en gözetilir. Dosyaya alınan nüfus kaydına göre, hakkındaki gaiplik kararının kaldırılması istenenin, 29.10.1993 doğumlu B….isimli evlilik dışı bir çocuğunun bulunduğu, bu çocukla gaip arasında soybağının gaiplik kararından önce “tanıma” yoluyla kurulduğu görülmektedir. Öyleyse bu kişiye de “davalı” olarak husumetin yöneltimesi, göstermesi halinde delillerininin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken eksik hasım ve eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru olmamıştır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.22.03.2012
Sorry, the comment form is closed at this time.