Erişim Yasağının Kaldırılması
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
18453
post-template-default,single,single-post,postid-18453,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Erişim Yasağının Kaldırılması

Erişim Yasağının Kaldırılması

Erişim Yasağının Kaldırılması

Soruşturma aşamasında alınan kararlar Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma aşamasında alınan kararlar ise mahkemeler tarafından kaldırılabilir. Cumhuriyet Savcısı, Hakim veya Mahkeme tarafından verilen koruma tedbiri olarak uygulanan erişim engeli kararına ilgili kişiler 7 gün içerisinde itiraz edebilir. İlgili kişiler ise bu engelden menfaati etkilenen herkes olarak değerlendirilebilir. Bu sayede ilgili içerikten faydalanan kullanıcılar dahi erişim yasağına karşı karşı 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Söz konusu itiraz ise CMK hükümleri uyarınca yapılır. İtiraz neticesinde hakim veya mahkemenin verdiği karar TİB’e iletilecek ve TİB servis sağlayıcılarına dolayısı ile ESB’ye bu kararı bildirerek erişim engeli kaldırılacaktır.

Yine yukarıda da anlatıldığı üzere 5651 Sayılı kanunun 8. Maddesinde saydığı suçlar bakımından yapılan soruşturmada Cumhuriyet Savcısı bu hususta kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği takdirde erişim engeli kararı kendiliğinden hükümsüz hale gelecektir. Eğer ki kovuşturma aşamasına geçilmişse mahkeme bu yönde bir beraat kararı vermişse yine erişim engeli kararı kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Her iki durumda da gerek Cumhuriyet Savcısı verdiği KYOK kararının gerekse de mahkeme tarafından verilen beraat kararının bir örneğini TİB’e gönderilir ve TİB ilgili kararı ESB’ye ileterek erişim engeli kaldırılır.

Yayınlanan içerik 5651 Sayılı Kanunun gerek 8. Maddesinde sayılan suçlardan birinin konusunu oluşturuyorsa gerekse de 9. Maddesi gereği bir kişilik hakkı ihlali oluşturuyorsa ve bu yönde bir erişim engeli bulunuyorsa; içerik sağlayıcı tarafından bu içerik kaldırıldığı takdirde zaten tedbir olarak uygulanan bu kararın artık devamının bir mahiyeti bulunmadığından kaldırılır.

Ancak uygulamada çoğunlukla erişim yasağı kendiliğinden kaldırılmamaktadır. Cumhuriyet Savcıları veya Mahkemelerin verdiği bu yöndeki karar uygulamada çoğunlukla TİB’e dolayısıyla ESB’ye ulaştırılmadığından ilgili internet sitesine olan erişim engeli kendiliğinden kalkmamaktadır. Bu konuda suç konusunu oluşturan veya kişilik hakkını ihlal eden içeriğin kaldırıldığı yönünde bilgi ve devamında erişim engelinin kaldırılması yönünde cumhuriyet savcısına veya mahkemeye bir talepte bulunulduğu takdirde tedbir kaldırılacaktır. Bu yönde içeriğin kaldırıldığının ispatı açısından Türkiye Noterler Birliği’nin e-tespit hizmeti kullanılabilecektir.

Eğer ki erişim engeli kararını TİB vermişse bu bir idari tedbir olacaktır. İlgili kanun hükümlerinde idari tedbir olarak verilen bu karara karşı herhangi bir itiraz yolu öngörülmemiştir. Ancak ilgili kişiler bu konuda idari işlemin iptali için idare mahkemelerine iptal davası veya bu konuda bir zarara uğramışlarsa yine idare mahkemelerine tam yargı davası açabileceklerdir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanSwedishRussiaFinlandIran Hemen Arayın