27 Haz E-Ticaret Yaparken Hangi Vergileri Ödemem Gerekiyor?
E-Ticaret Yaparken Hangi Vergileri Ödemem Gerekiyor?
Ticari işlerinizle ilgili belirli dönemlerde vereceğiniz beyannameler ile vergisel durumunuzu beyan etmeniz gerekmektedir.
Hangi vergi türlerinden beyanname vermelisiniz?
Tüccarlar (ticaret yapanlar) aşağıdaki üç tür verginin mükellefidirler.
- Gelir veya Kurumlar Vergisi
Genellikle bir yıllık kazanç (kâr) ve irat üzerinden izleyen yıl alınan bir vergidir.
Eğer şahıs işletmesi olarak kayıt yaptırdıysanız Gelir Vergisi, Eğer şirket olarak kayıt yaptırdıysanız Kurumlar Vergisi mükellefi olursunuz.
- Gelir veya Kurumlar Vergisine Bağlı Geçici Vergi
Halk arasında “Peşin Vergi” adı da verilen geçici vergi; bir sonraki yıl vereceğiniz gelir veya kurumlar vergisinden düşülmek üzere yıl içinde dört dönem peşin olarak alınan vergidir.
Gelir veya Kurumlar vergisinden mükellef olan tacirler aynı zamanda, kendiliğinden geçici vergi mükellefi olurlar.
- Katma Değer Vergisi
Malın teslimi, hizmetin ise yapılış aşamasında o mal veya hizmete katılan değer üzerinden alınan bir vergi türüdür.
Satışını yaptığınız malı teslim eden kişi/şirket veya satışını yaptığınız hizmeti yerine getiren kişi/şirket olarak Katma Değer Vergisi mükellefi olursunuz.
Hangi Beyannameleri Ne Zaman Vereceksiniz ?
Yukarıda bahsedilen beyannameleri aşağıda belirtilen tarihlerde vermeniz gerekmektedir:
- Gelir veya Kurumlar Vergisi
Özel durumlar hariç bir yıla ait gelir vergisi beyannamesi izleyen yılın 1-25 Mart tarihleri arasında elektronik ortamda verilir. Örneğin; 2015 Yılının Gelir Vergisi Beyannamesi 1-25 Mart 2016 tarihleri arasında verilir.
Yine özel durumlar hariç bir yıla ait kurumlar vergisi beyannamesi izleyen yılın 1-25 Nisan tarihleri arasında verilir. Örneğin; 2015 Yılının Kurumlar Vergisi Beyannamesi 1-25 Nisan 2016 tarihleri arasında verilir.
- Gelir veya Kurumlar Vergisine Bağlı Geçici Vergi
Geçici vergi beyannamesi üçer aylık dönemler halinde üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın 14’ncü gününe kadar elektronik ortamda verilmelidir.
Örneğin; 2015 yılının 1’nci geçici vergi dönemi Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan 3 aylık dönemdir ve bu döneme ait geçici vergi beyannamesi 1 Mayıs – 14 Mayıs 2015 tarihleri arasında verilmelidir.
Aynı şekilde 2015 yılının 2’nci geçici vergi dönemi Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 3 aylık dönemdir ve bu döneme ait geçici vergi beyannamesi ise 1 Ağustos – 14 Ağustos 2015 tarihleri arasında verilmelidir.
- Katma Değer Vergisi
Katma değer vergisi (KDV) birer aylık dönemler halinde ilgili ayı takip eden ayın 24’ncü gününe kadar elektronik ortamda verilmelidir.
Örneğin; 2015 yılının 1’nci KDV dönemi Ocak ayıdır ve bu döneme ait KDV beyannamesi 1 Şubat – 24 Şubat 2015 tarihleri arasında verilmelidir.
Aynı şekilde 2015 yılının 2’nci KDV dönemi Şubat ayıdır ve bu döneme ait KDV beyannamesi 1 Mart – 24 Mart 2015 tarihleri arasında verilmelidir.
Muhtasar Beyanname Nedir?
Şahıs işletmeniz veya şirketiniz tarafından bazı kişi veya kurumlara yaptığınız çeşitli ödemelerden (örn: ücret, kira, kar payı, faiz, komisyon, prim ve benzeri), ödeme yaptığınız kişi veya kurumların gelir veya kurumlar vergisi olarak kesintisi yapmanız gereklidir.
Eğer bu tür bir kesinti yaptıysanız bu kesintileri beyan etmek ve ödemek için “Muhtasar Beyanname” kullanılır.
Bu kapsamda yapılan vergi kesintilerini gösteren muhtasar beyanname, aylık veya üçer aylık dönemler halinde ilgili ayı veya üç ayı takip eden ayın 23’ncü gününe kadar elektronik ortamda verilmelidir.
Sorry, the comment form is closed at this time.