Yasa belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Suç işleyen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir.
Denetimli serbestlik yasası, kişinin ailesiyla bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünyayayla uyum sağlayabilmesi gerekçesiyle çıkartılmış bir yasadır. Hükümlü cezasını cezaevinde infaz ederken koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilerek dışarda sosyal hayat içerisinde denetim altında tutulmaktadır.
01.07.2016 tarih öncesinde işlenen suçlar için 2 yıl, bu tarihten sonra işlenen suçlar için denetimli serbestlik süresi bir yıldı. Şimdi yapılacak denetimli serbestlik düzenlemesi ile, bir kişi aldığı toplam cezanın 1/5’ini ceza evinde geçirdikten sonra geri kalanını denetimli serbestlikte geçirebilecek ve denetimli serbestlik süresi 3 yıl ile sınırlı kalacak. Yani bir diğer değişle denetimli serbestlik 3 yıla çıkartılmış olacak.
Bu duruma örnek verecek olursak;
4 Yıl ceza alan bir kişi tekerrür maddesi konulmuşsa 3 yılını, 58. Mad. konulmamışsa 2 yıl 8 ayını ceza evinde geçirecek. Ama denetimli serbestlik kanunu ile tekerrür suçlular cezalarının yaklaşık 216 gününü, tekerrür olmayanlar ise 192 gününü cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabilecek.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…