Dilekçe Örnekleri

İHTİYATİ HACİZ KARARINA İTİRAZ

… MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İtiraz ihtiyati haciz kararını veren mahkemeye yapılır. Menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati haczi öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde ihtiyati haczin dayandığı sebeplere veya teminata itiraz edebilir. Üçüncü kişilerin mahkemenin yetkisine itiraz hakkı bulunmaz.

 İHTİYATİ HACİZ KARARINA

İTİRAZ EDEN (BORÇLU)                       :

ADRES                                             :

VEKİLİ                                            :

KARŞI TARAF

(ALACAKLI)                                  :

KONU                                               :  İhtiyati haciz kararının kaldırılması istemimizi içerir.

BORÇ TUTARI                              : … TL.

AÇIKLAMALAR                           :

 1-) Müvekkilimiz ile karşı taraf (alacaklı) … … arasında …/ …/ … tarihinde imzalanan satış sözleşmesi (EK 1) ile; müvekkilimiz, … adet … çim biçme makinesini satın almış ve satış bedeli olan … TL. karşılığında … adet eşit miktarlı senet vermiştir.

2-) Karşı taraf (alacaklı), müvekkilimizin …/ …/ … tarihinde ödemesi gereken … TL. bedelli ilk taksitin zamanında ödenmemesi nedeni ile, … İcra Müdürlüğü’nün …/ … E. sayılı dosyası ile (EK 2) takibe geçmiş ve mahkemenize ihtiyati haciz kararı verilmesi istemi ile başvurmuştur. Mahkemenizin …/ … E. sayılı dosyası ile, alacaklının talebi doğrultusunda ihtiyati haciz kararı verilmiştir. (EK 3)

3-) 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun;

“İhtiyati Haciz Şartları” başlıklı 257. maddesinde;

“Rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.

 Vadesi gelmemiş borçtan dolayı yalnız aşağıdaki hallerde ihtiyati haciz istenebilir:

 1 – Borçlunun muayyen yerleşim yeri yoksa;

 2 – Borçlu taahhütlerinden kurtulmak maksadıyla mallarını gizlemeye, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlanır yahut kaçar ya da bu maksatla alacaklının haklarını ihlal eden hileli işlemlerde bulunursa;

 Bu suretle ihtiyati haciz konulursa borç yalnız borçlu hakkında muacceliyet kesbeder.

 Gemi alacaklıları, donatanın yalnız mahdut aynı surette mesul olduğu haller de, ancak mesuliyete mevzu teşkil eden mal ve haklara ihtiyati haciz koydurabilirler. Donatanın aynı zamanda şahsen mesul olduğu haller bundan müstesnadır. Şu kadar ki, donatanın şahsi mesuliyeti bir miktar ile mahdut ise gemi alacaklıları ancak bu miktar için donatanın diğer mallarını haczettirebilirler.

 Yük alacaklıları hakkında da yukarki fıkra hükmü kıyas yoluyla tatbik olunur.” ,

“İhtiyati Haciz Kararına İtiraz ve Temyiz” başlıklı 265. maddesinde;

“Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi halde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.

Menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati haczi öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde ihtiyati haczin dayandığı sebeplere veya teminata itiraz edebilir.

İtiraz üzerine verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi bu başvuruyu öncelikle inceler ve verdiği karar kesindir. İstinaf yoluna başvuru, ihtiyati haciz kararının icrasını durdurmaz.

Mahkeme, gösterilen sebeplere hasren tetkikat yaparak itirazı kabul veya reddeder.

 İtiraz eden, dilekçesine istinat ettiği bütün belgeleri bağlamaya mecburdur. Mahkeme, itiraz üzerine iki tarafı davet edip gelenleri dinledikten sonra, itirazı varit görürse kararını değiştirebilir veya kaldırabilir. Şu kadar ki, iki taraf da gelmezse evrak üzerinde inceleme yapılarak karar verilir.”

düzenlemesi yer almaktadır.

 

4-) Esas takibe konu olan diğer senetler muaccel olmamış; senetler muaccel olmasa dahi ihtiyati haciz kararı alınabilmesi için yasada öngörülen şartlar müvekkilimiz adına doğmamıştır. Öte yandan müvekkilimiz ve karşı taraf (alacaklı) arasında yapılmış bir muacceliyet anlaşması da mevcut değildir. Alacak muaccel hale gelmeden ihtiyati haciz kararı alınmasından dolayı mahkemenizin …/ … E. sayılı dosyası ile vermiş olduğu ihtiyati haciz kararının kaldırılması için mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER        : 2004 S. K. m. 257-268, 6100 S. K. m. 316

HUKUKİ DELİLLER        : …/ …/ … tarihli satış sözleşmesi … İcra Müdürlüğü’nün …/ … E. sayılı icra dosyası, …. Mahkemesi’ nin …/ … E. sayılı dosyası ile vermiş olduğu ihtiyati haciz kararı

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda açıkladığımız sebeplerle; müvekkilimiz hakkında verilen ihtiyati haciz kararına itirazımızın kabulüne karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …

EKLER : 1- …/…/… tarihli Satış Sözleşmesi

                  2- …. İcra Müdürlüğü …./…. E. sayılı icra dosyası

                  3- …. Mahkemesi’ nin …/ … E. sayılı dosyası ile vermiş olduğu ihtiyati haciz kararı

                  4- Bir adet onaylı vekaletname örneği.

 

 

İhtiyati Haciz Kararına

İtiraz Eden Vekili

            İle ilgili.

 

 

Lawyer Antalya

Recent Posts

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

4 gün ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

1 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

2 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

3 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri…

2 ay ago