(1) Taraflardan biri davayı kaybettiği takdirde, üçüncü kişiye veya üçüncü kişinin kendisine rücu edeceğini düşünüyorsa, tahkikat sonuçlanıncaya kadar davayı üçüncü kişiye ihbar edebilir.
(2) Dava kendisine ihbar edilen kişinin de aynı şartlarda bir başkasına ihbarda bulunması mümkündür ve bu şekilde ihbar tevali ettirilebilir.
Maddede taraf ihbarı ve şartları düzenlenmiştir.
Birinci fıkrada, rücu için temel şart olarak, hem tarafın kendisine rücu edilmesi, hem de kendisinin rücu etmesi ihtimali dikkate alınarak düzenleme yapılmıştır. 1086 sayılı Kanunda, sadece tarafın üçüncü kişiye rücu ihtimali dikkate alınmıştır. Oysa, davanın sonucuna göre tarafın kendisine de rücu ihtimali ortaya çıkabilecektir. İhbar yapılacak kişinin o yargılama bakımından üçüncü kişi sayılması gerekir. Şartları oluşmuşsa, her iki tarafın da bu yola başvurması mümkündür. İhbarın tahkikat sonuçlanıncaya kadar yapılabilmesi öngörülmüştür. Böylece genel bir ifade yerine, tahkikat sonuçlanıncaya kadar ihbarın mümkün olduğu kabul edilmiştir. Tahkikat aşamasından sonra ihbarın yapılması, istenen sonucu tam olarak gerçekleştirmeyeceği gibi, yargılamayı uzatıcı bir sonuç da doğuracağından kabul edilmemiştir.
İkinci fıkrada, kendisine dava ihbar edilenin de başkasına bu davayı ihbar edebileceği açıkça belirtilmiştir. 1086 sayılı Kanunda ayrı bir maddede düzenlenen bu husus, sistematik bütünlük sağlamak amacıyla maddenin ikinci fıkrası hâline getirilmiştir.
… ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ ’NE
DOSYA NO :
DAVAYI İHBAR
EDEN DAVALI :
VEKİLİ :
İHBAR OLUNAN :
KONU : Davanın üçüncü kişiye ihbarı istemidir.
AÇIKLAMALAR
1-) Mahkemenizin yukarıda belirtilen …/… esasında kayıtlı bulunan dosyanın davacısı (… )tarafından müvekkilimiz aleyhine açılmış maddi ve manevi tazminat davası halen derdesttir.
2-) Bu dava ile ilgili olarak, müvekkilimiz, işleten sıfatıyla dava edilmiştir. Ancak, aracın sürücüsü ve aynı zamanda müvekkilimizin işçisi konumunda olan … …’in davaya fer’i müdahil olarak katılımını teminen, kendisine davanın ihbar edilmesinde tarafımız açısından hukuki yarar mevcuttur. Zira, davayı kaybetmemiz durumunda, davacı tarafa ödemek zorunda kalacağımız miktar kadar kendisine rücu etmemiz söz konusu olacaktır.
3-) Yukarıda izah etmeye çalıştığımız nedenlerle, tarafın davaya fer’i müdahil olarak katılmasını sağlama amacıyla, derdest olan davamızın adı geçen üçüncü kişiye ihbar edilmesini mahkemenizden istemek zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 6100 S. K. m. 61, 62, 63, 64.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle davanın adı geçen üçüncü şahsa ihbar edilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla bilvekale talep ederiz.
Davalı Vekili
Av.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…