Hizmet Tespiti Davası
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
19165
post-template-default,single,single-post,postid-19165,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Hizmet Tespiti Davası

Hizmet Tespiti Davası

Kural olarak işverenin sigortasız işçi çalıştırması yasaktır. Sigorta, işçinin sosyal anlamda güvencesi olduğundan işverence bu durumun kötüye kullanma ihtimaline karşılık yasa koyucu bu yönde bir zorunluluk öngörmüş ve işverence kurala uyulmaması halinde belirli bir yaptırım öngörmüştür. Yine de  uygulamada, işçiler ne yazık ki çeşitli sebeplerle sigorta yapılmadan ya da sigortaları eksik bildirilerek çalıştırılmaktadır. Çalışırken bu duruma  itiraz edemeyen işçilerin, işten ayrıldıktan sonra geriye dönük sigortalarının yatırılmasını sağlamak amacı ile dava açmaları hizmet tespiti davası ile mümkündür. Hizmet tespit davası sigorta bildirimi yapılmaksızın ve primleri yatırılmaksızın çalıştırılan işçinin, sigortasız çalıştığı bu süreyi sigortalı çalışmış gibi telafi etmek maksadı ile açmış olduğu bir davadır.

Hizmet Tespiti Davası Açmak İsteyen İşçi,

  • Davalı iş yerinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hükümlerine uygun şartları sağlayan iş yerlerinden olduğundan emin olmalıdır.
  • Hizmetin davacı işçi tarafından sigortasız olarak görülmüş olması ve bu durumunda SGK tarafından daha önce tespit edilmemiş olması gerekir.
  • Hizmet tespit davasına ilişkin dava konusu  uzun vadeli sigortalar olmalıdır.
  • İşçi davayı 5 yıllık süresi içerisinde açmalıdır.(İstisnai durumlar vardır.)

Hizmet tespit davası açan davacı işçi, çalıştığını iddia ettiği tarihleri ve çalışmasını ispat etmekle yükümlüdür. Bu hususun tespitinde ve ispatında tanık beyanları ciddi önem arz etmektedir. Hizmet tespit davasında ispat davacı işçinin, birlikte çalıştığı iş arkadaşının tanıklığı ya da komşu iş yerinde çalışan işçi ya da işçilerin tanıklığı ile mümkün olabilir. Uygulamada ise Mahkemeler davada dinlenilmesi için re’sen 4-5 (Hizmet süresine göre tanık sayısı artıp azalabilir. ) bordro tanığı seçerek duruşmalara davet eder.

Hizmet tespit davası açan işçi davayı (işçinin vefat etmiş olması halinde yasal mirasçıları- annesi, babası,eşi , kardeşi vb- ) işverene, işveren birden fazla ise her birine karşı açar.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanSwedishRussiaFinlandIran Hemen Arayın