Ceza mahkemelerinde dava, Cumhuriyet başsavcılıklarınca iddianame düzenlenerek ile açılır. Ceza mahkemelerinde iddianame ile açılan davalarda, davayı açan Cumhuriyet savcısı topladığı deliller sonunda bir kişinin, bir suç işlediği iddiası yer alır. Ceza mahkemeleri, bu kişinin bu suçu işleyip işlemediğine ilişkin yargılama yaparlar.
Ceza mahkemelerinde herhangi bir kişi kendiliğinden dava açamaz. Kişi, şikayete tabi bir suçun mağduruysa ve şikayetçi ise bu durumda ilgili Cumhuriyet başsavcılığına başvurarak bir ceza soruşturması yapılmasını sağlar. Kişi eğer şikayete tabi olmayan bir suçun mağduruysa bununla alakalı şikayette bulunarak ilgili Cumhuriyet başsavcılığına başvurarak bir ceza soruşturmasına başlanılmasını sağlayabileceği gibi, şikayete tabi olmayan suçlarda herhangi bir kişinin suç duyurusunda bulunması, kolluk birimlerinin suça konu olaydan haberdar olmaları veya re’sen Cumhuriyet savcıları tarafından ceza soruşturmasına başlanabilir. Ceza hukukunda dava işte bu durumlar sonrası düzenlenecek iddianamenin ilgili mahkemece kabul edilmesi sonucu başlar. Ceza hukukunda dava sürecine aynı zamanda “kovuşturma aşaması” da denir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…