Bilgi Deposu

Boşanma Davalarında Hukuka Aykırı Delil Ve Hürriyet

 

 

Boşanma davalarında eşlerin birbirine yönelik hakları nerede başlar nerede biter? Örneğin eşlerden birisi gece vakti ev dışına çıkıp gezmeye gittiğinde diğer eşin onu eve almaması gibi bir müdahale var mıdır? Eşlerden biri diğer eşin özel hayatına veya seyahat özgürlüğüne müdahale edebilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; boşanma davalarında eşlerin birbirlerine karşı bireysel haklarının olmadığını, asıl önde tutulanın aile düzeni ve bu doğrultudaki haklar olduğunu belirtmiştir.

TCK madde 132-133’de; bir kişinin diğer kişinin sesini ve görüntüsünü kaydetmesi suç sayılmıştır. Bu düzenleme eşler bakımından da geçerli midir? Gizli görüntü ve ses kayıtları hukuka aykırı mıdır?

Herkes iddiasını ispat edebilme hakkına sahiptir fakat kişiler bu haklarını Anayasa madde 38’de düzenlendiği üzere hukuka uygun şekilde gerçekleştirmek zorundadır.

Delillerin hukuka aykırı olduğunun taraflarca ileri sürülmesi zaruri değildir. Delillerin hukuka aykırı olup olmadığı Hâkim tarafından re ’sen (kendiliğinden) dikkate alınabilir. Hâkim hukuka aykırı delilleri toplamaz, hükme esas almaz.

BOŞANMA DAVALARINDA HUKUKA AYKIRI DELİL

Hukuk yargılamasında hukuka aykırı delil en çok boşanma davalarında ileri sürülmektedir. Ya dosyaya taraflarca ibraz ediliyor veya mahkemeden talep ediliyor.

  • Karşı tarafın ülkeye giriş çıkış kayıtları,
  • Bir kişiyle herhangi bir otelde kalıp kalmadığı,
  • Otelde kalmışsa kimle kaldığı ve hangi tarihlerde kaldığı gibi talepler mahkemeden isteniyor.

Mahkeme bu delilleri topluyor.

Boşanma davalarının genel oranına bakıldığında, davaların %80 inde taraflar iletişimin tespitini talep ediyor. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yine bir kararında taraflardan birinin uygunsuz zamanlarda sık sık, açıklanmayacak ölçüdeki görüşmelerini güven sarsıcı davranış olarak nitelendirmiş, iletişimin tespiti ile elde edilen bu delillere göre karar vermiştir.

Yargıtay’ın iletişimin tespiti konusunda net bir görüşü bulunmamaktadır. Bu yüzden net bir hukuka aykırılıktan söz edilemez. Aksine Yargıtay’ın iletişimin tespiti konusunda hukuka uygun olduğu şekilde yorumlanacak kararlar vermesi nedeniyle mahkemeler iletişimin tespitine karar verebilmektedir.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

5 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

7 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago