Birden çok evlilik ve hileli evlenme suçu, 5237 sayılı TCK’nın 230. maddesinde “Aile Düzenine Karşı Suçlar” bölümünde şu şekilde düzenlenmiştir:
Madde 230- Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıran kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Gerçek kimliğini saklamak suretiyle bir başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı zamanaşımı, evlenmenin iptali kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Özellikleri
Suçun oluşumu için evli olan bir kimsenin resmiyette yeniden evlilik yapması yeterlidir. Kişinin ilk nikahının farklı bir ülkede veya şehirde yapılması suçun oluşmasına engellik teşkil etmeyecektir.
Kişinin eşinin kaybolması veya ölüm ihtimalinin yüksek olduğu bir kaybolma ile eşinden senelerce haber alamaması kişinin nikahlı olmadığı anlamına gelmemektedir. Çünkü eşin ortadan kaybolması, uzun süre kimsenin eşine ulaşamaması, bir kazada kendisinden haber alınamaması gibi durumlarda gaiplik başvurusunda bulunmalı, gaiplik kararı sonrasında boşanma işlemini gerçekleştirmelidir. Resmi evlilik ancak resmi boşanma ile gerçekleşerek evliliği sona erdirmektedir.
TCK 230. maddesinin birinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; kendisi evli olmadığı ancak evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlenme işleminin yaptırılması halinde suç işlenmiş olacaktır.
TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır.
TCK 230. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere; gerçek kimliğini saklayarak evlenme işlemini yaptırması halinde de suç işlenmiş olacaktır.
Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Görevli Mahkeme
Görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. Dava, suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…