Bilgi Deposu

Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Nedir?

Birden çok evlilik ve hileli evlenme suçu, 5237 sayılı TCK’nın 230. maddesinde “Aile Düzenine Karşı Suçlar” bölümünde şu şekilde düzenlenmiştir:

  • Madde 230- Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

  • Kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıran kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

  • Gerçek kimliğini saklamak suretiyle bir başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

  • Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı zamanaşımı, evlenmenin iptali kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Özellikleri

  • Suçun oluşumu için evli olan bir kimsenin resmiyette yeniden evlilik yapması yeterlidir. Kişinin ilk nikahının farklı bir ülkede veya şehirde yapılması suçun oluşmasına engellik teşkil etmeyecektir.

  • Kişinin eşinin kaybolması veya ölüm ihtimalinin yüksek olduğu bir kaybolma ile eşinden senelerce haber alamaması kişinin nikahlı olmadığı anlamına gelmemektedir. Çünkü eşin ortadan kaybolması, uzun süre kimsenin eşine ulaşamaması, bir kazada kendisinden haber alınamaması gibi durumlarda gaiplik başvurusunda bulunmalı, gaiplik kararı sonrasında boşanma işlemini gerçekleştirmelidir. Resmi evlilik ancak resmi boşanma ile gerçekleşerek evliliği sona erdirmektedir.

  • TCK 230. maddesinin birinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; kendisi evli olmadığı ancak evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlenme işleminin yaptırılması halinde suç işlenmiş olacaktır.

  • TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır.

  • TCK 230. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere; gerçek kimliğini saklayarak evlenme işlemini yaptırması halinde de suç işlenmiş olacaktır.

Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Görevli Mahkeme

Görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. Dava, suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

2 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

6 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

6 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

6 ay ago