Alınan bir ürünün, bir malın veya alınan bir hizmetin objektif olarak sahip olması gereken özelliklere sahip olmamasını ifade eder. Alınmış bir hizmetin beklenen sürede bitmemesi de ayıplı hizmet örneğidir. Örneğin alınmış bir cep telefonun arama yapmıyor oluşu o cep telefonunun ayıplı olduğunu göstermektedir. Malın ayıplı olması halinde tüketici; Malı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir. Malı alıkoyup eksiklik oranında satış bedelinden indirim isteyebilir. Aşırı olmamak kaydıyla masrafları satıcıya ait olmak üzere malın ücretsiz onarılmasını isteyebilir. Mümkünse, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteyebilir. Görüldüğü üzere malın ayıplı olması halinde tüketiciye dört tane seçimlik hak sunulmaktadır. Tüketici bunlardan herhangi birini talep etmesi halinde satıcı bu talebi karşılamak zorundadır. Tüketici bunların yanında tazminat isteme hakkına sahiptir. Bu hakkını Borçlar Kanunu genel hükümlerince talep edebilecektir. Satıcı kusursuz olduğunu ispat etmedikçe tazminat ödemekle yükümlüdür. Tüketici aldığı bir malı mümkün olan en kısa sürede kontrol etmeli, ayıplı olduğunu fark ettikten sonra en kısa zaman içinde bunu satıcıya bildirmelidir. Uygun süre somut olaya göre değişmektedir, uygun sürede bildirmezse ayıbı kabul etmiş sayılır.
NOTERLİĞİNE
İHTARNAME
İHTAR EDEN :
ADRES :
VEKİLİ
İHTAR EDİLEN
KONU : Ayıplı Malın misliyle değiştirilmesi hakkındadır.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkil, …/…/…. tarihinde tarafınıza ait … … San. Tic. Ltd. Şti’ den koltuk takımı almış ve koltuk takımı ../…/… tarihinde müvekkile teslim edilmiştir. (EK-1) Koltuk takımı alındıktan iki gün sonra …/…/… tarihinde tekli koltuğun renginde değişiklik olduğu müvekkilimizce fark edilmiş ve aynı gün içinde koltuğu firmanıza getirerek durumu tarafınıza bildirmiştir. (EK-2)
2-) 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8. maddesinde de belirtildiği üzere; ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
3-) Bu nedenle müvekkilimiz bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarından; koltuğun değiştirilmesini talep etmiş, ancak tarafınızca şu ana kadar problemi çözücü herhangi bir adım atılmamıştır.
4-) Yasal sorumluluklarınızı yerine getireceğinize inandığımızdan yargı yoluna gitmeden durumu son ve bir kez daha ileterek tarafınızı uyarmak uygun bulunmuştur. İşbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren …. gün içinde müvekkilimize satılan aracın kusursuz bir misli ile değiştirilmesini aksi halde aleyhinize yasal yollara başvuracağımızı, mahkeme masrafları ve vekalet ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtar ediyoruz. …/ …/ …
EKLER:
1-Teslim fişi
2-Koltuğa ait renk farkını
3-Bir adet onaylı vekaletname örneği
İHTAR EDEN VEKİLİ
Av.
SAYIN NOTER;
Üç suretten ibaret olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını,bir suretinin muhataba memur vasıtasıyla tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden vekili olarak talep ederiz……/…../….
İHTAR EDEN VEKİLİ
Av.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…