Bir telefon aldınız ve eve gittiğinde arızalı olduğunu fark ettiyseniz ayıplı mal söz konusudur. Tüketici Hukuku bakımından öncelikle bir satıcı olması gerekir. Kamu tüzel kişileri de dahil ticari ya da mesleki faaliyetle tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişi satıcıyı ifade eder. Mal ise alışverişe konu taşınır eşya konut veya tatil amaçlı taşınmazlar gibi maddi; yazılım, görüntü ve ses gibi elektronik ortamda açılabilen gayri maddi malları ifade eder. Satıcıyla tüketici arasında gerçekleşen mal satışlarında malın kararlaştırılan özelliklerde olmaması ya da objektif olarak taşıması gereken özelliklere sahip olmaması halinde mal ayıplıdır. Ayıbın üç hali mevcuttur: Maddi, ekonomik ve hukuki ayıp. Maddi ayıp, malın fiziki özelliklerindeki eksikliği ifade eder. Ekonomik ayıp, maldan beklenen ekonomik getirilerdeki eksikliktir. Hukuki ayıp ise kamu hukuku dolayısıyla tüketicinin mülkiyet hakkından doğan yetkilerini kullanamamasıdır.
Ambalaj, etiket, internet sitesi veya reklamlarda belirtilen özelliklerden en az birini taşımayan mallarda ayıplıdır. Tüketicinin beklediği faydaları sağlamayan ya da azaltan mallar; benzeri ürünlerin taşıdığı özellikleri taşımayan maddi, ekonomik veya hukuki eksiklikler taşıyan mallar ayıplıdır. Kararlaştırılan sürede teslim edilmeyen ya da montajı yanlış yapılan mallarda ayıplı kabul edilmektedir. Montajı tüketiciye bırakılan mallarda montaj kılavuzundaki eksiklik veya yanlışlıktan doğacak yanlış montajlarda yine mal ayıplı kabul edilir. Tüketici Hukukunda maldaki ayıbın esaslı olmayan ayıp olması önemli değildir. Yani tüketici bakımından malın ayıplı kabul edilmesi için basit eksiklikler yeterlidir. Ayıp sözleşmenin kurulduğu anda ya da daha sonra fark edilebilir. Sözleşmenin kurulduğu anda fark edilebilecek aşikâr bir ayıp söz konusu ise sözleşmeye aykırılıktan söz edemeyiz. Maldaki ayıp teslim anında olmalıdır. Teslimden itibaren 6 ay içinde çıkan ayıplar teslim tarihinde var sayılır ancak aksini ispat mümkündür.
DAVACI :
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
DAVALI :
ADRES :
KONU : Malın Ayıplı Çıkması Nedeniyle Uğranılan Zararın Tahsili İstemimizden İbarettir.
AÇIKLAMALAR
1-) Müvekkilimiz, …. sınırları içerisinde ve …. civarı mevkiinde bulunan …. parsel sayılı arsa niteliğindeki taşınmazı …/…/… tarihli encümen kararı (EK 1) ile …/…/… tarihinde davalı Belediye Başkanlığından ….. –TL ödeyerek satın almıştır. (EK 2)
2-) Satın aldığı arsa üzerine inşaat yapmak üzere …/…/… tarihinde davalı Belediye Başkanlığı’na başvuru (EK 3) yapan müvekkilimizin söz konusu başvurusuna, taşınmazın heyelan bölgesi <Afete Maruz Bölge> sınırları içerisinde kalmış olması nedeniyle inşaat izni verilmeyeceği şeklinde bir cevap verilmiştir. (EK 4)
3-) Müvekkilimiz bu haliyle taşınmazdan yararlanamamakta; senelerce hayalini kurduğu ve bu amaçla para biriktirerek satın aldığı arsa üzerine emekli olması sonrası hak ettiği emekli ikramiyesi ile yaptıracağı taşınmazda yaşama düşüncesini gerçekleştirememektedir.
3-) 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 219. maddesi uyarınca “Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. “ Maksut menfaat deyiminden kastedilen satılanın ilişkin bulunduğu husus için kullanabilmesi kabiliyetidir. Çünkü arsa niteliğinde taşınmaz satın alan kimsenin amacı, bu yere bina yapmaktır. Mevcut yasal düzenlemelere göre söz konusu yere bina yapılmasının yasaklanması hali, arsa için hukuki olarak ayıp sayılmalıdır. Ayrıca satılan arsanın satın alan tarafından mutlaka bina yapılacağı veya benzeri bir şekilde tasarrufta bulunulacağının da öngörülmesinin gerekmesi karşısında, ayrıca bir taahhütte bulunulmasının gerekmediği ve davalının açıkça hukuki ayıplı satış yaptığı gözden uzak tutulmamalıdır. Mahkemenizce yapılacak bilirkişi ve keşif incelemeleri de hususun aydınlatılmasına hizmet edecektir.
4-) Müvekkilimizin uğradığı zararın davalı taraftan tahsiline karar verilmesi için işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 6098 S. K. m. 219, 222, 227, 228, 231, 6100 S. K. m. 6, 266, 288.
HUKUKİ DELİLLER : 1-) …/…/… tarihli encümen kararı,
2-) …/…/… tarihli satış sözleşmesi ve ödeme belgeleri,
3-) …/…/… tarihli davalıya müracaat yazısı,
4-) …/…/… tarihli cevap yazısı,
5-) Bilirkişi,
6-) Keşif
SONUÇ VE İSTEM
Yukarıda açıkladığımız nedenlerle ayıplı satılan arsa nedeniyle müvekkilimizin uğramış olduğu …-TL ve satım tarihinden itibaren hesaplanacak …. faizi ile birlikte olmak üzere toplam …-TL’nin davalıdan tahsiline karar verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
EKLER: 1-) …/…/… tarihli encümen kararı
2-) …/…/… tarihli satış sözleşmesi ve ödeme belgeleri
3-) …/…/… tarihli davalıya müracaat yazısı
4-) …/…/… tarihli cevap yazısı
5-) Bir adet onaylı vekaletname örneği
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…