Araç değer kaybı hususu sigortave sigorta şirketleri açısından birden farklı yönden ele alınmaktadır. Ancak hasar değer kaybı detaylarına açıklamadan önce değer kaybı kavramını biraz incelemek ve anlamak gerekir. Hukukumuzdaki kanunen belirtilmiş olan yasalar arasında her ne kadar araç değer kaybı kavramına net bir tanım getirilmemiş olsa da, belli başlı hususların dayanak oluşturduğu talepler doğrultusunda gerçekleştirildiğini söylemek olasıdır.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile sigortacı, kaza esnasında kusurlu olan araç sahibinin sorumluluklarına müteselsilen, yani zincirleme olarak ortak olmaktadır. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine göre ise trafik kazası esnasında değer kaybı oluşması durumunda kusurlu olan tarafa bağlı olan trafik sigortası kurumu, hem kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı ve zararı karşılamakla, hem de doğrudan zarar olarak kabul gören değer kaybını telafi etmekle mükelleftir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesine göre de aracın bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur. Tabi ki, değer kaybı pek çok farklı nüansa ve etmene göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Durum hakkında örnek vermek gerekirse, farzı misal, kaza sonucu boya işlemine giren bir araç parçası, yeniden bir kaza geçirmesinin ardından değer kaybına uğramaz. Fakat hasarlı parçalar değiştirilirse bu durum değer kaybının söz konusu olmasına zemin oluşturabilir. Bu ve benzeri örnekleri türetmek mümkün iken değer kaybı davası açmadan ya da hasar değer kaybı tahsili ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce konu ile ilgili detaylı bilgi almak, kapsamlı bir araştırma yapmak ve araç değer kaybı konusunda uzmanlaşmış bir avukata danışmak hayati önem taşımaktadır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…