Arabuluculuk Sözleşmesi

Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir “alternatif uyuşmazlık çözümü” (ADR) yöntemidir. Arabuluculuk; tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Esnek ve etkili oluşu arabuluculuğun iş yaşamı, aile, okul ve hatta milletler arası uyuşmazlıklarda bile uyuşmazlığın taraflarını doğru noktada buluşturan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olmasını sağlamıştır. Aralarındaki uyuşmazlığı, kendi istekleriyle ya da bir mahkemenin önerisi ile arabulucunun eşliğinde çözmeye karar veren taraflar, uyuşmazlık konusunu arabulucuya ileterek, tamamen tarafsız, önyargı ve yargıdan uzak bir arabulucu eşliğinde, sorunlarını tartışma ve kendileri için en iyi çözümü, bulma fırsatı elde ederler.

             

ARABULUCULUK SÖZLEŞMESİ

 

İşbu Arabuluculuk sözleşmesi;

……………………………….. adresinde ikamet eden

…………………………………………………………………………….. ile…………………………………… adresinde

ikamet eden………………………………..

arasında akdedilmiş olup, sözleşmeyi akdedenler bundan sonra TARAFLAR olarak anılacaktır.

SÖZLEŞMENİN KONUSU______________ :

ARABULUCUĞUN ATANMASI ve ROLÜ :

  • Programda belirlendiği üzere arabulucu taraflarca atanır ve arabulucu programda belirtilen sözleşmenin kurallarına bağlı olarak uyuşmazlığın çözümüne aracılık eder.
  • Arabulucu, arabuluculuk faaliyetini yürütürken tarafsız davranma zorunda olup, tarafsızlığı hakkında şüpheye yol açacak tutum ve davranışta bulunamaz.
  • Arabulucu herhangi bir taraf lehine karar veremez ve hakem, avukat gibi davranamaz.
  • Arabulucu, sürecin yürütülmesi sırasında taraflara hukuki tavsiyelerde bulunamaz; bir çözüm önerisi ya da öneriler kataloğu geliştirip, bunu onlara empoze edemeyeceği gibi, müzakereler sırasında geliştirilen bir çözüm önerisi üzerinde anlaşmaya varmaları için de onları zorlayamaz. Ancak taraflardan birisinin uyuşmazlığın çözümü bağlamında, sunmuş olduğu bir önerinin, arabulucu tarafından, diğer bir tarafa iletilmesi ve onun bu konudaki beyanının alınması bu kapsamda mütalaa edilemez.

ARABULUCULUK___________________ :

  • Taraflar ve arabulucu arasında başka türlü öngörülmedikçe arabuluculuk, programda belirlenen saat ve yerde gerçekleştirilir.
  • Taraflarca kararlaştırılmamışsa arabulucu; uyuşmazlığın niteliğini, tarafların isteklerini ve uyuşmazlığın hızlı bir şekilde çözümlenmesi için gereken usul ve esasları göz önüne alarak arabuluculuk faaliyetini yürütür.
  • Keşif, bilirkişiye başvurma ve tanık dinleme gibi niteliği gereği yargısal bir yetkinin kullanımı olarak sadece hakim tarafından yapılabilecek işlemler arabulucu tarafından yapılamaz.
  • Arabulucu, arabuluculuğun yürütülüş şekli hakkında talimatlar verebilir. Talimatlar şunları kapsayabilir:
  1. Arabuluculuk öncesi hazırlık görüşmeleri;
  2. Meselelerin tanımlanması, anlaşmazlığın özetlenmesi, anlaşmanın alanlarının belirlenmesi ve anlaşmazlığın esaslarının ortaya konması için atılması gereken adımlar;
  3. Arabulucuğu ilgilendiren raporların, dökümanların ve yazılı ifadelerin arabuluculuk öncesi arabulucuya verilmesi;
  • Arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde arabulucuya verilmesi lazım gelen bir belgenin örneği anlaşmazlığın diğer tarafına da verilir.
  • Taraflar iş birliği yapmalı ve dürüst davranmalıdır. Arabuluculuk faaliyeti boyunca iyiniyetle hareket etmeli ve makul önerilere makul karşılıklar vermelidir.

 

ÇIKARLARIN ÇATIŞMASI

  • Arabulucu herhangi bir tarafla ulaştığı çözümü diğer tarafa da bildirmekle yükümlüdür.
  • Arabulucu olarak görevlendirilen kimse tarafsızlığından şüphe edilmesini gerektirecek önemli hal ve şartların varlığı veya bu hal ve şartların sonradan ortaya çıkması halinde tarafları bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu açıklamaya rağmen taraflar, arabulucudan görevi üstlenmesini birlikte talep ederlerse, arabulucu bu görevi üstlenebilir yahut üstlenmiş olduğu görevi sürdürebilir. ARABULUCULUKTA TEMSİLİYET:
  • Bu sözleşmeye bağlı kalarak ve taraflar aksini kararlaştırmadıkları sürece arabulucunun tüm safhalarında yer almalıdırlar.
  • Taraflardan biri gerçek kişi değilse, arabuluculuk süreci boyunca temsil yetkisine sahip bir gerçek kişi tarafından temsil edilmelidir. Bu kişi:
  1. Müzakere etmek ve ara bulmak;
  2. Antlaşmayı imzalamak; yetkilerine sahiptir.
  • Eğer taraflardan biri gerçek kişi değilse ilgili taraf arabuluculuğa katılmak zorundadır, fakat taraflardan biri bir şirket yönetici ise; bu kişi temsil yetkisini üçüncü bir kişiye devredebilir.
  • Taraflardan biri kendisine yardımcı olsun ve nasihatte bulunsun diye avukat veya bilirkişilerden yararlanabilir.

ARABULUCU ve TARAFLAR ARASINDAKİ İLETİŞİM:

  • Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüşebilir ve iletişim kurabilir. Taraflar bu görüşmelere vekilleri aracılığı ile de katılabilirler.
  • Arabulucu uygun gördüğü takdirde taraflarla sözlü veya yazılı şekilde iletişim kurabilir. Eğer arabulucu yalnızca taraflardan biriyle bir araya gelirse veya onunla iletişim kurarsa bunu diğer tarafla paylaşma zorunda değildir.
  • Taraflardan biri tarafından arabulucuya sözlü veya yazılı şekilde iletilen herhangi bir bilgi ilgili taraf istemedikçe ve yasal düzenlemeler bunu gerekli görmedikçe diğer tarafla paylaşmak zorunda değildir.

ARABULUCULUKTA GİZLİLİK İLKESİ:

  • Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, arabulucu faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.
  • Arabulucu faaliyeti sırasında fotoğraf çekilemez, ses ve görüntü kaydı yapılamaz.
  • Gizlilik kuralına uyma yükümlülüğü, arabulucunun yanında çalışan kişiler ile denetim ve gözetiminde ilgili ilgili mevzuatı çerçevesinde staj yapanları da kapsar.
  • Aksi kararlaştırılmadıkça taraflar ve varsa vekilleri de arabulucu faaliyeti çerçevesinde elde ettiği veya diğer bir şekilde öğrendiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.

ANTLAŞMA______________________ :

  • Arabuluculuk faaliyeti sonunda varılan anlaşmanın kapsamı taraflarca belirlenir, anlaşma belgesi düzenlenmesi halinde, bu belge taraflar ve arabulucuk tarafından imzalanır ve bu andan itibaren taraflar için bağlayıcılık kazanır.

ARABULUCULUĞUN SONA ERMESİ:

26: Arabuluculuk;

  1. Arabuluculuk faaliyetine ayrılan sürenin sona ermesi ve bu süre zarfında herhangi bir anlaşmaya varılalaması;
  2. Bir uzlaşma anlaşmasının taraflarca imzalanması;
  3. Taraflardan biri arabulucuya danıştıktan sonra arabulucuya ve karşı tarafa yazılı bir bildirimde bulunması;

durumlarında son bulur.

  • Taraflar arabulucunun ücreti ve sözleşmede belirtilen masraflarının karşılanması hususunda sorumludurlar.
  • Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça taraflar kendi masraflarını karşılamakla yükümlüdürler.
  • Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuğun ücreti, faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflarca eşit olarak karşılanır.
  • Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasaya aykırı olarak tesis edilen işlemler batıldır.

PLAN

Arabulucu

Arabulucu
Arabulucunun Adresi

 

Zaman ve Arabuluğun Yeri
Yer
Tarih
Zaman

 

Arabulucunun Ücreti
Gün başına arabuluculuk ücreti
Saat başına arabuluculuk ücreti

 

TARAF 1                                   TARAF 2

Adı Soyadı                              Adı-Soyadı

İmza                                      İmza

Arabulucu

Adı-Soyadı

imza

 

Ayrıca buraya tıklayarak diğer makale örneklerimizi ve dilekçe örneklerimizi okuyabilirsiniz.

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago