25 Mar Anlaşmalı boşanma davasının şartları
Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında anlaşmalı boşanma davasının şartları şöyledir:
a) Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır,
Evlilik bir yıldan az sürmüşse tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Davanın açıldığı tarih itibariyle evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır. Aksi takdirde açılan dava reddedilir. Taraflar bu durumda varsa diğer boşanma sebeplerine örneğin evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasının temel türü olan şiddetli geçimsizlik sebebine dayanarak boşanabilirler.
b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;
Eşler ya ortak imzaladıkları dilekçeyle mahkemeye başvuracaklar veya birinin açmış olduğu davaya karşı diğer taraf da duruşmada anlaşmalı boşanmak istediğini açıkça dile getirecektir.
c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;
Tarafların her ikisinin de ayrı ayrı veya birlikte avukatları olsa dahi eşlerin anlaşmalı boşanma davasına bizzat katılmaları ve duruşmada anlaşmalı boşanma isteklerini, iradelerini açıklamaları gerekmektedir.
d) Tarafların boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olarak bir düzenleme (Protokol) üzerinde anlaşmaları ve hakimin de düzenlemeyi uygun bulması
Boşanmanın mali sonuçlarından kastedilen tazminat ve nafaka gibi hususlardır. Taraflar bu hususlarda bir anlaşma tesis etmeleri gerekir. Tarafların bunun yanında varsa çocukların velayeti konusunda da anlaşmaları gerekmektedir. Hakimin de bu anlaşmayı uygun bulması da gerekir. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur.
Uygulamada taraflar bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamakta ve bu protokolü anlaşmalı boşanma dosyasına ibraz etmektedirler. Protokol hazırlanmamışsa üzerinde anlaşılan konuları tutanağa geçirtmek suretiyle de boşanmaya karar verilebilir.
SONUÇ OLARAK;
Yukarıdaki şartların hepsinin birlikte gerçekleşmiş olması durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve mahkemece başka bir delil aranmaksızın, kusurun kimde olduğu dahi irdelenmeksizin tarafların boşanmalarına karar verilir.
Sorry, the comment form is closed at this time.