Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanı Eylül 2012 tarihinde hukuk sistemimize girmiştir. Anayasa Mahkemesi 2012 tarihinden önce yalnızca norm denetimi görevine sahipken, artık Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerin kamu gücü tarafından ihlal edilmesi halinde yapılan başvuruları da incelemektedir.
Anayasanın 148/3. maddesinde herkesin, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvuru yapabileceği düzenlenmiştir. Hal böyleyken temel hak ve özgürlüklerin AİHS ve buna ek taraf olduğumuz protokoller içerisinde olanların kamu gücü tarafından ihlal edilmesi durumunda, uluslararası bir mahkemeye gidilmeden iç hukuk yoluyla hak ihlalinin giderilmesi yolu tanınmıştır.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru farklı usule tabidir. Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde “www.anayasa.gov.tr” yayımlanan başvuru formu doldurularak yapılabilmektedir. Aynı zamanda bireysel başvuru formu örneği Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü Ek-1’de bulunmakta olup formda yer alması gereken hususlar da iç tüzükte yer almaktadır. Başvuru formu İçtüzükte yer alan şartlara ve usulüne uygun şekilde resmi bir dil kullanılarak doldurulmalı ve varsa eklenmesi gereken belge ve deliller de eklenerek gönderilmelidir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…