24 Kas Aile Konutu Şerhinin Kaldırılması İstemi
..AİLE MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU :
AÇIKLAMALAR :
Ekli vekâletname uyarınca davacı vekilleri bulunmaktayız.
Davalı tarafından, vekil eden adına tapuda kayıtlı .. İli, . İlçesi, ..Mahallesi, .. Ada, ..Parselde kayıtlı …Kat (..) nolu bağımsız bölüm mesken üzerine 23.11.2010 tarihinde … Yevmiye numarası ile Aile Konutu Şerhi işlenmiştir.(EK-1).Davalı, haksız ve kötü niyetli olarak taşınmaz üzerine Aile Konutu Şerhi koydurmuştur. Konutun, aile konutu niteliğini kaybetmiş olması nedeniyle şerhin kaldırılması gerekmektedir. Şöyle ki;
Aile Konutu, eşlerin, evlilik birliğinin devamı sırasında ortak yaşamı sürdürmelerinin gerekli kıldığı “bir yerde ortak oturma ihtiyacının” giderilmesinde kullanmak üzere sürekli olarak seçtikleri, konut olarak kullanılmaya elverişli taşınır veya taşınmaz yer, şeklinde tanımlanmaktadır.
Davalı .., 20.10.2009 tarihinde Antalya .. .Aile Mahkemesi 2009/.. E. sayılı dosyası ile boşanma davası açmış ve dava hala devam etmektedir. Davalı, açmış olduğu boşanma davasından sonra ortak konutu terk etmiş, başka bir evde yaşamaya başlamıştır. Davalının ikametgahı hala ortak konut adresinde kayıtlı ise bu konuda yapılacak olan bir tespitle evin boş olduğu, konutta kimsenin yaşamadığı görülebilecektir.
Şerh konulan konut, davalı/eşin boşanma davası açması, ortak konutu terk etmesi, başka bir evde yaşıyor olması ve aile konutunun da tek olması nedenleriyle, ailenin içinde günlük yaşantısını sürdürdüğü, bir yerde ortak oturma ihtiyacının giderilmesinde kullanmak üzere sürekli olarak seçtikleri konut olma özelliğini kaybetmiştir.
Ayrıca söz konusu taşınmaz, vekil eden davacıya, babasının vefat etmesi sonucunda 29.01.2010 tarihinde diğer yasal mirasçılar (annesi ve kardeşi) ile birlikte intikal etmiş olan bir taşınmazdır. Davacı, taşınmazın sadece 3/8 hissesine intikal yolu ile malik olmuştur. TMK’nun 194. maddesi gereğince, aile konutu olan taşınmazın tapu kaydına, aile konutu şerhi verilmesi için, o konutun eşlerden birine ait olması zorunludur. Mülkiyeti üçüncü kişiye ait bir taşınmaz eşlerce aile konutu olarak kullanıyor olsa bile, hak sahibi olan üçüncü kişinin bu taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını sınırlayıcı şekilde tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilemez. Ancak, eşinin miras yoluyla hissedar olduğu evde ikamet ediyor olmak koşulu ile miras hissesi üzerine aile konutu şerhi işlenebilir.
Her eş kendi kişisel malını ve edinilmiş mallarını yasal sınırlar içinde yönetme, bunlardan yararlanma ve tasarrufta bulunma hakkına sahipken, davalının taşınmaz üzerine aile konut şerhi koydurması, vekil eden davacıyı ve taşınmaz üzerinde hissesi olan diğer malikleri (davacının annesi ve kız kardeşini) sıkıntıya sokmak, taşınmaz üzerinde tasarrufta bulunma haklarını engellemek amacıyla tamamen kötü niyetli olarak yapılmış bir işlemdir.
Dava konu taşınmazın vekil eden davalıya miras yolu ile intikal etmesi ve TMK’nda miras yolu ile elde edilen malların kişisel mallar grubuna giriyor olması nedeniyle paylaştırma yapılamaması, dolayısıyla davalının açmış olduğu boşanma davasının devam ediyor olması nedeniyle, şayet gerekli görülürse Sayın Mahkemenizden boşanma davası sonuçlanıncaya kadar Mahkemenizde açılan bu davanın bekletici mesele yapılmasına karar verilmesini dileriz.
Açıklanan nedenlerle, davalının boşanma davası açmış olması, ortak konutu terk etmesi, aile konutu şerhi işlenen evde ikamet etmiyor olması ve aile konutunun da tek olması gibi nedenlerle konutun aile konutu niteliğini kaybetmesi, ayrıca taşınmazın miras yolu ile sadece belli bir hissesinin davacıya intikal etmesi, miras yolu ile elde edilen malların kişisel mal grubuna girmesi ve paylaştırma yapılamaması, her eşin kendi kişisel malları üzerinde serbestçe tasarrufta bulunma hakkının olması ve yine taşınmazın mülkiyetinin tamamının davacıya ait olmaması, hak sahibi üçüncü kişilerin(diğer mirasçıların) da olması ve diğer hak sahiplerinin tasarrufta bulunma yetkilerini sınırlaması nedeniyle taşınmaz üzerine konulan aile konutu şerhinin kaldırılmasına karar verilmesi için iş bu davanın açılması zorunlu olmuştur.
DELİLLER :
Aile Konutu Şerhi işlenen ..a İli, .. İlçesi, .. Mahallesi, .. Ada, .. Parselde kayıtlı …Kat (..) nolu bağımsız bölüm meskene ait tapu kaydı (EK-1), Veraset İlamı (EK-2), Antalya ..Aile Mahkemesi 2009/.. E. sayılı dosyası, tarafların ikametgah senedi, tanık beyanları ve diğer her türlü yasal deliller.
SONUÇ-İSTEM :
Açıklanan ve resen dikkate alınacak nedenlerle, fazlaya dair ve diğer yasal haklarımız saklı kalmak kaydı ile;
- Antalya İli, .. İlçesi, . Mahallesi, .. Ada, .. Parselde kayıtlı …Kat (..) nolu bağımsız bölüm mesken üzerine konulan Aile Konutu Şerhin kaldırılmasına,
- Yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına, karar verilmesini vekâleten dileriz.
Saygılarımızla.23.02.2011
Davacı Vekili
Av.
Sorry, the comment form is closed at this time.