Aile Konutu Nedir?
Aile konutu kanunumuzda tanımlanmamış olmakla birlikte, madde gerekçesi ve ilgili Yargıtay karalarından yola çıkarak bir tanım yapmak gerekirse; “Eşlerin bütün yaşam etkinliklerini yaptığı, yaşantısına buna göre yön verdiği, iyi ve kötü günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir yer” “Eşlerin düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları, yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları mekan” Görüldüğü üzere tüm tanımlardaki ortak nokta belirli bir mekanda sürekli yaşama unsurudur. Bu yüzden ‘yazlık, çiftlik evi, dağ evi, devre mülk’ vb. mekanlar aile konutu olarak değerlendirilmeyecektir. Aile konutu ile resmi nikah ile evli olan çiftin sürekli olarak yaşadıkları tek bir konut kastedilmektedir. Eşlerden biri ya da her ikisinin bu konutun maliki (sahibi) olması ya da kiracı konumunda olmaları söz konusu mekanın ‘aile konutu’ sıfatını kazanması bakımından önem taşımayacaktır.
Aile Konutunun Korunması ve Aile Konutu Şerhi
Aile konutunun maddi ve manevi bakımdan önemi sebebiyle korunması maksadıyla kanunumuzda yer alan düzenlemelerden biri de aile konutuna şerh konulmasıdır. Şerhin kelime anlamı ‘açıklamak, ayırmak’ olup, hukuki terim olarak ‘kişisel hakların, devir sınırlamalarının ve geçici tescilin, tapu kütüğüne yazılması’ anlamını taşımaktadır. Aile konutu şerhi ile aile konutu olarak kullanılan taşınmazın maliki konumunda olmayan eş de konutun korunması bakımından irade sahibi olacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…