SÜRÜCÜ BELGESİNİN GERİ ALINMASI YAPTIRIMINA İTİRAZDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
20565
post-template-default,single,single-post,postid-20565,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

SÜRÜCÜ BELGESİNİN GERİ ALINMASI YAPTIRIMINA İTİRAZDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

SÜRÜCÜ BELGESİNİN GERİ ALINMASI YAPTIRIMINA İTİRAZDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Sürücü belgesinin geri alınması idari yaptırımı, 2198 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenen bir idari yaptırım olup kanunun aradığı şartların oluşması halinde ilgilinin sürücü belgesinin belirli sürelerle veya süresiz olarak geri alınmasıdır.

2198 Sayılı Kanun’da sürücü belgesinin geri alınmasına yol açan sebeplerden bir tanesi de alkol veya uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi altında araç kullanımıdır. Kanun koyucu burada bir ayrım yaparak hususi araçların promil seviyesini 0,50, ticari araçların promil seviyesini ise 0,21 olarak belirlemiştir. Bu ayrımdaki amaç, ticari araç kullananların hususi olarak kullananlara göre daha dikkatli olmaları gerektiği için bu kişilerin neredeyse alkol almaksızın araç kullanmalarını sağlamaktır.

Konu hakkında genel bilgileri verdikten sonra sürücü belgesi geri alınanların ilgili yaptırıma karşı başvuracağı görevli ve yetkili mahkemeyi anlatacağız.

Kanun’daki şartlardan birisini taşıması sonucu sürücü belgesi geri alınanların bu idari karara itiraz etmesi mümkündür. Sürücü belgesinin geri alınması yaptırımı nitelik itibari ile idari bir işlemdir. Bu sebeple yapılacak olan işlem idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açmaktır. Ancak tarih boyunca gelişen süreçte mahkemeler tarafından verilen kararlarda görev uyuşmazlığı ortaya çıkmış ve birçok idare mahkemesi bu konuda adli yargı çevresinde sulh ceza hakimliklerinin yetkili olduğunu belirleterek başvuruları reddetmiştir. Aynı şekilde sulh ceza hakimlikleri de işlemin bir idari işlem olması nedeniyle idari yargının görevli olduğu göstererek başvuruları reddetmiştir.

Bunun üzerine konu uyuşmazlık mahkemelerine taşınmıştır. Ancak bu da çözüm olmamış, uyuşmazlık mahkemeleri bu konu hakkında farklı farklı kararlar vererek uygulamada ortaya çıkan görev uyuşmazlığı problemine çözüm getirememiştir.

Bunun üzerine kanun koyucu 2198 Sayılı Kanun’da 2013 yılında yaptığı değişiklik ile Kanun’un 112. Maddesi’ne “Bu Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevlilerin ve trafik tescil kuruluşlarının yetkilendirildiği hâller hariç olmak üzere, sürücü belgelerinin geri alınmasına ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verir.” fıkrasını ekleyerek soruna çözüm getirmiştir.

Böylelikle sürücü belgesinin geri alınması idari yaptırımı ile karşılaşan kişiler bu yaptırıma karşı cezanın düzenlendiği yer Sulh Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe ile başvurarak karara itiraz edebilir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanSwedishRussiaFinlandIran Hemen Arayın