09 May Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin ifasının imkansız hale gelmesi nedeniyle iptali ile davalıya ödenen bedelin iadesi istemi
TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, Türk Borçlar Kanunu 237 ile Türk Medeni Kanununun 706 ve Noterlik Kanununun 89. maddeleri hükümleri uyarınca noter önünde re’sen düzenlenmesi gereken, bir başka anlatımla geçerliliği resmi şekil şartına bağlı kılınan, tam iki tarafa borç yükleyen ve kişisel hak sağlayan sözleşme türüdür. Vaat alacaklısı, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile mülkiyet devir borcu yüklenen satıcıdan edim yerine getirilmediğinde Türk Medeni Kanununun 716. maddesi uyarınca açacağı tapu iptali ve tescil davasında borcun hükmen yerine getirilmesini isteyebilir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin resmi şekilde düzenlenmesi şekil şartı olup, buna aykırı düzenlenen taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri geçersizdir. Bu durum TMK 706., TBK 237. maddelerinde düzenlenmişti. Sözleşmenin geçersiz olması, taraflar arasında hak ve borç doğurmayacağı anlamına gelir. Bu sebeple taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılırken istenmeyen sonuçlar doğmaması açısından sürecin bir avukat yardımı ile yürütülmesi faydalı olacaktır.
Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinin Sona Ermesi
Taşınmaz satış vaddi sözleşmesinin sona ermesi üç şekilde olabilir. Sözleşme gerektiği gibi ifa edilebilir, sözleşme iki taraflı veya tek taraflı olarak feshedilebilir, veya sözleşme zamanaşımına uğrayabilir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımına uğrama süresi 10 yıldır. 10 yıl geçtikten sonra sözleşme kendiliğinden zamanaşımına uğrar ve geçersiz hale gelir.
Taşınmaz Satış Vaadinin İptali Dilekçesi Örneği
HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin ifasının imkansız hale gelmesi nedeniyle iptali ile davalıya ödenen bedelin iadesi istemini içerir dilekçemizdir.
.
DAVA DEĞERİ :
(Malvarlığına ilişkin davalarda)
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz ve davalı arasında, …/ …/ … tarihinde … … Noterliği’nde ….. yevmiye numaralı resen düzenleme şeklinde tanzim olunan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile davalı müvekkilimize kaba inşaat halindeki daireyi satmayı taahhüt etmiştir. Müvekkilimiz buna istinaden davalıya … TL ödeme yapmıştır.
2-) Müvekkilimiz ile davalı arasında yapılan sözleşme …/…/…. tarihinde tapuda ferağ verilmesinin kararlaştırılmasına rağmen bu işlem yerine getirilmemiştir.
3-)Yukarıda bahsedilen tüm hususların kül olarak değerlendirilmesi neticesinde ilgili taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin ifasının imkansız hale gelmesi nedeniyle iptali ile davalıya ödenen bedelin dava tarihi itibariyle günümüz şartlarına uyarlanarak tespiti ile davalıdan tahsili gerekmektedir. İş bu sebeple Mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 6098 S. K. m. 146, 4721 S. K. m. 706, 1008, 1009
HUKUKİ DELİLLER :
1-) …/ …/ … Tarihli Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi
2-) …/…/…. Ödeme Makbuzu
3-) Tapu kayıtları
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız sebeplerle; … Noterliği’nin …/ …/ … tarihli gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin iptali ile davalıya ödenen bedelin dava tarihi itibariyle günümüz şartlarına uyarlanarak tespiti ile davalıdan tahsiline, yargılama harç, giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafına yükletilmesini müvekkilimiz adına talep ederiz. …/ …/ …
Davacı Vekili
Av.
Sorry, the comment form is closed at this time.