02 May HIRSIZLIK SUÇU NEDENİ İLE EK SAVUNMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
Hırsızlık Suçu Nedir? (TCK 141-142)
Hırsızlık suçu, başkasının zilyedi olduğu taşınır bir malı zilyedin rızası olmadığı halde kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla bulunduğu yerden alınmasıyla meydana gelir. Nitelikli hırsızlık suçu ise, taşınır bir malın belli kapalı yerlerde bulunması, özellikli fonksiyona sahip olması, özel beceriyle alınması, kamu malı olması, suçta teknolojinin kullanılması gibi nedenlerle oluşan daha ağır hukuki ihlalleri cezalandırmaktadır.
Hırsızlık suçu, malvarlığı değerlerine karşı ve ekonomik bir çıkar elde etmek amacıyla işlenen suçlardandır. Hırsızlık suçu, TCK’nın 141. ve 147. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Hırsızlık Suçu Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma
Hırsızlık suçunun basit veya nitelikli tüm şekilleri resen soruşturulmaları gereken suçlardandır. Hırsızlık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmadığından, suçun bir şikayet süresi de yoktur. Suçun en basit halinde bile 8 yıl olan dava zamanaşımı süresi içerisinde şikayet edildiğinde soruşturma başlatılabilir.
Şikayetçi, kamu davası açıldıktan sonra duruşmaların devam ettiği herhangi bir aşamada müdahale talebinde bulunarak ceza davasında taraf sıfatını kazanabilir. Şikayetten vazgeçme, kamu davasının düşmesi sonucunu doğrurmaz.
Basit hırsızlık suçu (TCK md.141), taraflar arasında uzlaştırma prosedürünün uygulanmasını gerektiren suçlardandır. Uzlaşma kapsamında olan suçlarda gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında, öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.
Basit veya nitelikli hırsızlık suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
HIRSIZLIK SUÇU NEDENİ İLE EK SAVUNMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
…… CEZA MAHKEMESİ …………………
DOSYA NO : …/… E.
SANIK:
SAVUNMA:
MÜŞTEKİ :
VEKİLİ :
KONU : Esasa İlişkin Ek Savunmalarımızı İçerir Dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz hakkında hırsızlık suçundan …. Cumhuriyet Başsavcılığının …. no’lu iddianamesi ile dava açılmış olup, müvekkilimiz uzun yıllardır yurtdışında yaşadığından dolayı davadan haberi olmamış ve dolayısıyla da savunma yapma imkanı bulunmamıştır.
2-) Yokluğunda yapılan yargılama neticesinde kendisi hakkında yakalama kararı verilmiş olup, Türkiye’ye giriş yaptığında yakalanarak cezaevine gönderilmiştir.
4-) Hal böyle iken suçun işlendiği iddia edilen …/…/… tarihinde kendisi yurtdışında yaşamakta olup, söz konusu suçu işlemesi de mümkün gözükmemektedir.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, sanık müvekkilin, üzerine atılı bulunan hırsızlık suçundan beraatına, mahkemenizce yapılacak değerlendirme sonunda aksi kanaate ulaşılırsa, sanık müvekkil hakkında lehe olan yasa maddeleri ile yasal indirim nedenlerinin uygulanmasına karar verilmesini, vekaleten talep ederiz. …/…/…
Sanık Müdafii
İle ilgili.
Sorry, the comment form is closed at this time.