29 Haz 3. KİŞİNİN İSTİHKAK İDDİASI – MÜLKİYET KARİNESİNİN BORÇLU YARARINA OLMASI – AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİ OLMAYAN FATURALARIN DELİL NİTELİĞİ TAŞIMAMASI- YARGITAY KARARI
T.C. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi E: 2018/304, K: 2018/1828, K.T.: 08.03.2018
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR :
Davacı 3. kişi, kendisine ait işyerindeki eşyaların haczedildiğini, mahcuz mallarla borçlunun herhangi bir ilgisi olmadığını, borçlunun işletmesini kapattıktan sonra aynı yerde kendisinin kafe işletmeye başladığını açıklayarak istihkak davasının kabulü ile müvekkilinin malları üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı alacaklı vekili, hem borçlu … hem de eşi …’in aynı yerde yapılan her iki haciz işleminde de hazır bulunduklarını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, tanık beyanlarına göre borçlunun iş yerinde bulunan kendine ait malları haciz adresinden boşalttıktan 2 ay sonra, davacının kendisine ait malları işyerine getirerek faaliyetine başladığı, davacının işletmeyi devir yolu ile almadığı, davalı borçlu ile davacı arasında akrabalık ve organik bağ olduğunun tespit edilemediği gerekçesi ile davanın kabulüne ve mahcuzlar üzerindeki hacizlerin kaldırılmasına karar verilmiştir.
Kararı davalı alacaklı vekili temyiz etmiştir.
Dava, üçüncü kişinin İİK’nın 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.
Dava konusu haciz, “…” adresinde borçlunun huzurunda yapılmıştır. Öte yandan, borçlunun ikamet adresi olan ‘’…” adresine çıkartılan ödeme emri tebligatı ise haciz adresinde aynı yerde birlikte çalışan olarak davacı 3.kişiye yapılmıştır. Bunun yanında, davaya konu hacizle, aynı yerde yapılan 19.12.2014 tarihli haciz de de, borçlu ve borçlunun eşi hazır bulunmuştur. Ayrıca, davacı 3. kişi borçlunun kullandığı “…” Unvanını aynen kullanmaya devam etmiştir. Buna göre, İİK’nun 97/a maddesinde öngörülen mülkiyet karinesi borçlu dolayısıyla alacaklı yararınadır. Bu yasal karinenin aksinin davacı 3. kişi tarafından inandırıcı ve güçlü delillerle ispat edilmesi gerekir.
Davacı 3. kişinin dayandığı, bir kısmı borcun doğumundan sonraki tarihleri taşıyan ve ayırt edici özellikleri bulunmayan faturalar ve tanık beyanları; istihkak davalarında güçlü delil teşkil etmezler ve mülkiyet karinesinin aksini ispata yeterli değildir.
O halde, mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönüne alınarak, davanın reddi yerine oluşa ve dosya içeriğine uygun düşmeyen gerekçe ile kabulüne yönelik hüküm kurulması doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün İİK’nın 366 ve HUMK’un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca İİK’nın 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 08.02.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sorry, the comment form is closed at this time.