Ceza İnfaz Kanunu ve Denetimli Serbestlik
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nun 105/A maddesiyle getirilen yasa değişiklikleri ve düzenlemeler ile koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik kurumlarının yeniden düzenlemesi sayesinde infaz sürelerinde önemli değişiklikler olmuş ve cezaevinde bulunan hükümlüler tahliye olma hakkına kavuşmuştur.
30 Mart 2020 Tarihinden Önce İşlenen Suçlarda İlgili Kanun’un uygulanması
5275 sayılı Kanunun Geçici 6. Maddesi ile 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından farklı bir infaz rejimi öngörülerek yasalaştırılmıştır. Bu değişiklikler ile 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenen suçlar hakkında aşağıdaki düzenlemeler getirilmiştir:
Ancak 30 Mart 2020 tarihinden sonra işlenen suçlarda 5275 Sayılı Kanun’un 105/A maddesinde düzenlenen infaz kuralları uygulanacaktır. Hemen belirtmek gerekir ki burada önemli olan mahkeme tarafından verilen mahkûmiyet hükmünün tarihi değil suçun işlendiği tarihtir.
Bu düzenlemeler ile toplam cezası 6 yıl ve altında olan hükümlüler direk tahliye olma imkânından faydalanacaktır. Bundan daha fazla olan cezalar bakımından ise yine bu oranlar uygulanarak cezaevinde geçirilmesi gereken süreler hesaplanabilecektir. Örneğin 10 yıl hapis cezasına mahkûm olan birisi ½’sini (5 yıl) infaz etmesi gerekirken bunun 3 yılı denetimli serbestlik uygulamasına sayılıp kalan 2 yılı cezaevinde geçirdikten sonra koşullu salıverilme uygulanacaktır. Nitekim İnfaz Kanunu’muz, infaz rejimini Kapalı cezaevi, açık cezaevi, denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme sırası ile düzenlemektedir.
Ancak aşağıda sıralanan ve Türk Ceza Kanunu ile muhtelif kanunlarda düzenlenen suçları işleyen hükümlüler 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenen suçlara ilişkin yukarıda açıklanan infaz düzenlemeleri uygulanmayacak olup bunlara kalıcı olarak getirilen farklı infaz oranları uygulanacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…