Categories: Bilgi Deposu

Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesi

İLKELER

TMK m.179 uyarınca mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır. Buna göre mal ayrılığı döneminde alınmış bir malın tasfiyesi mal ayrılığı rejimine ilişkin, edilnilmiş mallara katılma rejimine ilişkin dönemde yani 01.01.2002 tarihinden sonra edinilmiş ise yasal mal rejimine ilişkin kurallar uygulanır.

Olağanüstü mal rejimine yani mal ayrılığına geçiş halinde, önceki dönemde geçerli olan rejime göre tasfiye yapılır. (m.212) Yürürlük kanunu uyarınca medeni kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılan boşanma ve iptal davaları kabul ile sonuçlandığında tasfiye ve mal ayrılığına göre işlem yapılacaktır. (4722 sayılı Kanun m.10/2) Evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde boşanmaya ilişkin hükümler mal rejiminin tasfiyesinde de uygulanır. (m.158/2 ve m.160)

-Mal rejiminin sona erdiği sırada (boşanma davasının açıldığı) mevcut edinilmiş mallar hesaba katılır. (m.235)

-Edinilmiş malların tasfiye anındaki değerleri alacağa konulur.

-Eklenecek olan malların değeri ise malın devredildiği tarih esas alınarak hesaplanır. Ancak bu uygulama malı kötü niyetli elden çıkaran lehine bir düzenleme olduğu için adil değildir. Yargıtay 8.Hukuk Dairesi çözüm olarak malın devredildiği anın bugünkü değeri şeklinde bir çözüm üretmiştir.

-Tasfiyeden söz edebilmek için evlilik birliğinin ve mal rejiminin ölüm, boşanma, iptal veya başka bir mal rejimine geçiş ile sona ermesi gerekir.

-Tasfiyeyi eşler veya mirasçılar talep edebilir.

-Tasfiye anı fiilen tasfiyenin yapıldığı zamanı ifade eder.

-Tasfiyede malların sürüm değeri esas alınır. (m.232)

-Özel haller gerektirdiği takdirde hesaplanan değer uygun miktarda arttırılır. (m.234)

-Sağ kalan eşin geçim koşulları, tarım işletmesinin alım değeri, eşin yaptığı yatırımlar veya mali durumu özel hallerden sayılır.

-Her eş diğer eşte bulunan malları geri alır. (m.236)

ÖRNEK DAVA DİLEKÇESİ

…….. Nöbetçi Aile Mahkemesine

DAVACI: xxxx (TCKN)

ADRES:

VEKİLİ:

ADRES:

DAVALI:YYYY(TCKN)

ADRES:

DAVA:Mal Rejiminin Tasfiyesi

KONU:Katkı Payı Alacağı, Değer Artış Payı ve Katılma Alacağı Taleplerine İlişkindir.

AÇIKLAMALAR:

Taraflar 1.1.1983 tarihinde evlenmiş olup aralarında …. Aile Mahkemesinin …. esasında görülmekte olan boşanma davası vardır. Boşanma davası 20.01.2021 tarihinde açıldığından evlenme tarihi ile boşanma davasının açıldığı tarih arasındaki mallar mal rejiminin tasfiyesi taleplerini oluşturmaktadır.

Taraflar evlendiklerinde ve devamında herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamışlardır. Evlilikleri yürürlükteki Türk Medeni Kanunu’nun öncesi ve sonrası dönemlerini kapsadığından, uygulanacak mal rejiminin 202/1 Türk Medeni Kanunu’nun Uygulama Kanunu 10/1 maddesi uyarınca belirlenmesi gerekmektedir.

Bu nedenle evlilik tarihi 1.1.1983 ile 31.12.2001 tarihleri arasındaki mallar için mal ayrılığı rejimi, 1.1.2001 tarihi ile boşanma davasının açıldığı tarihleri arasındaki mallar için ise edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Bu kapsamda alacak taleplerimizi şu şekilde somutlaştırmaktayız:

1-Davalı tarafında kendi adına 1982 yılında satın aldığı bir dükkan bulunmaktaysa da evlilik birliğinden önce edinildiği için bu dükkana ilişkin herhangi bir talebimiz yoktur. Ne var ki …. adresindeki bu dükkanın, … bankasına yatan kira gelirlerinden katılma alacağı talebi vardır.

2-Öte yandan davacının ziynet eşyalarının da satılarak, kullanılmak suretiyle 1998 yılında yine davalı adına satın alınan tapuda … olarak kayıtlı daire üzerinde katkı payı alacağı vardır.

3-Davalı adına 2008 tarihinde edinilen ve tapuda … olarak kayıtlı arsaya, davacı babasından aldığı 50.000 TL ile katkıda bulunduğundan, mevcut arsa nedeniyle değer artış payı alacağı talebi vardır.

4-Evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu 2019 tarihinde edinilen ve davalı adına kayıtlı … plakalı araç üzerinde yüzde 50 oranında katılma alacağı vardır.

DELİLLER: Nüfus Aile Kayıt Tablosu, Tapu ve Trafik Tescil Kayıtları, Tanık

HUKUKİ SEBEP:TMK m.227, m236, m339 ve ilgili mevzuat

Talep ve SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle,

Tarafların mal rejimini tasfiyesi ile HMK m.107’nin sağladığı olanak ve değerlendirilerek fazlaya ilişkin talep ve dava hakkı saklı kalmak kaydıyla,

1-Davalı adına … bankasına yatan kira geliri için şimdilik 1000 TL katılma alacağına,

2-Davalı adına tapuda … olarak kayıtlı daire için şimdilik 1000 TL katkı payı alacağına,

3-Davalı adına tapuda …. olarak kayıtlı arsa için şimdilik 20.000 TL değer artış payı alacağına,

4-Davalı adına kayıtlı … Plakalı araç için şimdilik 10.o00 TL katılma payı alacağına hükmedilerek davacıya verilmesine,

5-Katkı payı alacağı için dava tarihinden itibaren, diğer alacaklar için karar tarihinden itibaren faiz uygulanmasına,

6-Davaya konu taşınmazlar somut ve alacak talepleri belirlenmiş olmakla, Yargıtay Kararları doğrultusunda tüm taşınmazlar ve araç üzerine 3. kişilere satış ve devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir uygulanmasına karar verilmesini talep ederiz. 28.06.2021

Davacı Vekili

Av. ZZZZ

Ayrıca buraya tıklayarak diğer makale ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Oguz

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

5 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

7 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago