Categories: Bilgi Deposu

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek biçimde hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklıkta bulunduğu veya oy verdiğinin anlaşılmasıdır. (CMK 311/1-b)

Gerçeğe aykırı tanıklı veya bilirkişiliğin yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması için hükme etkili olması gerekir. Uygulamada bilirkişi olarak kabul edilen tercümanların, kasten ya da ihmal ile ifade veya belgeleri gerçeğe aykırı olarak tercüme etmeleri (TCK 276/2.md.) hükmü etkileyecek nitelikte ise tercümanların da CMK 311/1-b bendi kapsamında (kıyasen) kabulü gerekir. Yalan tanıklığın veya bilirkişi raporunun ya da gerçeğe aykırı tercümenin hükme etki etmediğinin, mahkemenin bunları hükme dayanak yapmadığının anlaşılması halinde, bu nedenle yargılamanın yenilenmesi mümkün değildir. Yasada “yemin verilerek dinlenmiş tanık veya bilirkişi” ifadesine yer verildiğinden yeminsiz dinlenen tanıkların (CMK 50, 51.m) ifadeleri yargılamanın yenilenmesi nedeni olmaz. Yeminsiz dinlenen tanığın beyanı hükme etkili olmuşsa, bu durum yeni olay olarak 311/1-e bendi kapsamında dikkate alınmalıdır.

Gerçeğe aykırı tanıklık veya bilirkişiliğin hükmen sabit olması gerekir. Zira, hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklıkta bulunmak veya oy vermek TCK’nin 272. ve 276. maddelerinde suç olarak tanımlanmış olup bu durumun yargılamanın yenilenmesi nedeni olabilmesi için kesin hükümle belirlenmiş olması veya delil yetersizliğinden başka bir nedenle bu konuda hüküm verilememiş olduğunun anlaşılması gerekir. Kişi, yalancı tanıklıktan veya bilirkişilikten dolayı hüküm verilmeden önce ölmüş ve hüküm verilememişse veya şüpheden yararlandırılarak hakkında beraat kararı verilmişse, bu durum yeni olay sayılarak yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir.

 

Buraya tıklayarak diğer makale ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Oguz

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

7 gün ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago