Bilgi Deposu

Yabancı Plakalı Araçların Geçici İthali Ve Koşulları

Yurtdışında ikamet eden kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye’ye getirebilir. Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ise, ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler. Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir.

Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 sene içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmasını ifade eder. Taşıt getirecek kişilerin yurtdışında ikametgahı bulunması şarttır. Gemilerde çalışan, şantiyede geçici süreyle görev yapan ya da  otelde kalan kişiler son 1 yılın 185 gününü fiilen yurtdışında geçirseler de yurtdışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurtdışında yerleşik sayılmazlar.

Yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş -çıkış kayıtlarına göre program aracılığı ile  yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 sene -365 gün- giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar. Son 1 yıl içinde Türkiye’ye farklı pasaport veya kimliklerle giriş-çıkış yapan kişilerin, 185 günlük süre hesabının yanlış yapılmaması için gümrük idaresine bilgi vermesi gerekmektedir. Hesaplama sonucunda kesintili ya da  kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.

Yurtdışından emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa
getirecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma şartlarındaki 185 günlük süre şartı aranmaz.
730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan
süreden faydalanmak üzere yeniden Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, bu kişilerden
yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan zaman
verilerek girişlerine izin verilir.

Yurtdışında yerleşik vatandaşlarımız ile Türkiye’de oturma izni bulunan yabancı uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını herhangi bir  ücret ödemeden 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye’de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. Türkiye’de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen zaman kadar olabilir. Türkiye’de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilir.

Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekaletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde 30 güne kadar süre verilir.

Kiralanarak getirilen taşıtlara verilecek süre, kişinin vatandaşlık ve oturumuna bağlı olarak, 730 günlük süreyi de aşmamak kaydıyla kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz. Taşıta verilen süre, bir kerede kullanabileceği gibi, parça parça da kullanılabilir.

Gümrük mevzuatı uyarınca 730 günlük sürenin tamamından yararlanabilmek için;

1-Türkiye’ye giriş yapılacak tarih itibarıyla yurtdışında yerleşik olma koşulunun (ilk defa taşıt getirecek yurtdışındaki emekliler hariç) sağlanması,

2- Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten geriye doğru kesintisiz 185 gün taşıt getirilmemiş olması,

3- Taşıtın Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten geriye doğru kesintisiz 185 gün yurtdışında kalması (vekaleten getirilmemesi),

4- Yabancı uyrukluların oturma izninin bulunması,

gerekmektedir.

Türkiye’ye Girişte Gerekli Belgeler :

1-Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi (ruhsat),

2- Taşıtı getiren kişinin ehliyeti,

3- Duruma göre yurtdışı ikameti gösterir belge (pasaport, kimlik belgesi, oturum izni)

4-Türkiye’de geçerli trafik sigorta poliçesi,

5- Kişinin pasaportu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi,

6- Yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesi,

7- Duruma göre geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi,

8-Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir noter veya konsolosluk onaylı Türkçe’ye tercüme edilmiş belge.

Taşıtların gümrük kayıt işlemleri hiçbir ücrete tabi değildir.

 

Mahmut Kaan Datlı

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago