Son birkaç yılda internet üzerinden işlenen en yaygın bilişim suçları arasında yer alan video şantaj suçu, kişiler özel ve mahrem videolarının üçüncü kişilerle paylaşılacağı tehdidine dayalı olarak işlenen bir suç türüdür. Bu suç tipi ağırlıklı olarak görüntülü konuşma ve mesajlaşma programları üzerinden işlenmektedir. Video ile işlenen şantaj suçundaki video bazen mağdurun bilgisi dahilinde oluşturulup bazen gizli çekim yapılmaktadır. Genellikle müstehcen içeriğe sahip, mağdurun çıplak görüntülerini içeren bu videoların yayılmasından korkan mağdur, şantaja boyun eğmektedir.
Video şantaj suçu takibi şikâyete bağlı suçlardan değildir. Bu anlamda şantaj suçu şikâyet süresi bulunmamaktadır. Savcılık veya kolluk kuvvetleri şantaj suçunun işlendiği öğrendiğinde suçun soruşturulması başlayacaktır. Şantaj suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun işlenmesinden itibaren 8 yıl geçmekle şantaj suçuna bağlı ceza davası açma hakkı düşer.
Türk Ceza Kanunu şantaj suçunun cezası olarak hapis ve adli para cezası öngörmüştür. Kanunun 107.maddesine göre şantaj suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Peki video şantaj mağdurları ne yapmalıdır?
Mağdur şantaj tuzağına düşen ilk kişinin kendisi olmadığını bilerek paniğe kapılmamalı ve şantaj faili video karşılığı para istediyse parayı ödeyerek şantajdan kurtulamayacağını bilmelidir. Şantaj failine kesinlikle inanılmamalı para göndererek şantaj suçu mağduru olmaktan çıkılmasının mümkün olmadığı bilincine varılmalıdır.
Şantajdan kurtulmak için ilk olarak şantaj delillerini saklamalısınız. Bu telefon kayıtları, Whatsapp veya Facebook yazışmaları olabileceği gibi iddianızı doğrulayacak tanık beyanları da olabilir. Elinizde bulunan deliller ve tanıklık yapacak olan kişilerin listesini belgelendirerek Savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız. Direkt olarak suç duyurusunda bulunmak şantaja konu olan tehdidin gerçekleştirilmesi ihtimalini artırabilmektedir. Bu konudaki tek çözüm hukuki ve teknik destek almaktır. Bu konudaki çözümler hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…