Yargı Kararları

VERİLEN SÜRE İÇİNDE HARÇ VE GİDERLER TAMAMLANMADIĞI TAKDİRDE KARARIN TEMYİZ EDİLMEMİŞ SAYILMASINA KARAR VERİLECEĞİ VE KARARIN TEMYİZİNDE HUMK MADDESİNİN KIYASEN UYGULANACAĞI

T.C. YARGITAY

15.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/3350
Karar: 2016/3809
Karar Tarihi: 12.07.2016

ALACAK DAVASI – VERİLEN SÜRE İÇİNDE HARÇ VE GİDERLER TAMAMLANMADIĞI TAKDİRDE KARARIN TEMYİZ EDİLMEMİŞ SAYILMASINA KARAR VERİLECEĞİ VE KARARIN TEMYİZİNDE HUMK MADDESİNİN KIYASEN UYGULANACAĞI – EKSİK HARÇ VE MASRAFLARIN TAMAMLATILMASI GEREĞİ

ÖZET: 6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesinin yollamasıyla uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK’nın 434/son maddesinde temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödeneceği, bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa kararı veren hâkim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek 7 günlük kesin süre içinde tamamlanması gerektiği, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususunun temyiz edene yazılı olarak bildirileceği, verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verileceği, bu kararın temyiz edilmesi halinde HUMK’nın 432/son fıkrasının kıyasen uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenebilmesi için eksik alınan harç ve masrafların tamamlatılması gerekmektedir.

(6100 S. K. Geç. m. 3)

Dava ve Karar: Davacı .. İnşaat Ticaret ve San. Ltd. Şti. ile davalı SS .. Konut Yapı Kooperatifi arasındaki davadan dolayı Asliye Hukuk Hakimliğince verilen .. gün ve .. sayılı bozmaya uyularak verilen hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Mahkemece davanın kabulüne, 246.000,00 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, karar verilmiş, karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.

Davalı vekili temyizi yönünden yapılan incelemede; davalı vekilinin davada verilen kabul kararını temyiz ettiği, 05.01.2016 tarihli sayman mutemedi alındısı ile temyiz karar harcı olarak nispi 3.150,79 TL, temyiz yoluna başvurma harcı olarak 143,50 TL yatırdığı anlaşılmaktadır. Oysa hüküm altına alınan miktar üzerinden hesaplama yapıldığında peşin olarak alınması gereken temyiz karar harcı 4.201,65 TL olmaktadır. Davalı vekilince 1.050,27 TL eksik harç yatırılmıştır.

6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesinin yollamasıyla uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK’nın 434/son maddesinde temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödeneceği, bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa kararı veren hâkim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek 7 günlük kesin süre içinde tamamlanması gerektiği, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususunun temyiz edene yazılı olarak bildirileceği, verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verileceği, bu kararın temyiz edilmesi halinde HUMK’nın 432/son fıkrasının kıyasen uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenebilmesi için eksik alınan harç ve masrafların tamamlatılması gerekmektedir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, noksan harçların tamamlatılması için HUMK’nın 434/son maddesinde belirtilen şekilde işlem yapılmak üzere dosyanın mahalline geri çevrilmesine, 12.07.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.

Lawyer Antalya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago