Yargı Kararları

Veraset İlamına İlişkin Karar

T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2003/11723
Karar: 2004/732
Karar Tarihi: 22.01.2004

VERASET İPTALİ – FERAGAT MUKAVELESİ İVAZLI OLDUĞU TAKDİRDE HİLAFI ŞART EDİLMEDİKÇE FÜRUUNA DA MÜESSİR OLACAĞI – MİRASÇILIK SIFATI – MİRASÇILIK VE MİRASIN GEÇİŞİ

ÖZET : Füruu ( altsoy ) feragat eden eşin miras bırakandan olma altsoyudur. Çünkü halefiyet kuralı yalnız zümre mirasçıları bakımından hüküm ifade eder. O halde somut olayda sağ kalan ve mirastan karşılık almadan feragat eden eşin başka eşten olma çocukları B. ve Ç. miras bırakan M’nin mirasçıları olamayacağından davaya müdahil olan bu çocuklara Mustafa’dan miras payı verilmemesi gerekirken verilmesi ve yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.

(4721 S. K. m. 475) (4722 S. K. m. 17)

Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. (4722 S.K. md.17)

Sağ kalan eşin miras bırakanla yaptığı karşılıksız mirastan feragat sözleşmesinden, bu eşin ilk eşinden olma miras bırakanla kan ve soybağı bulunmayan çocukları Başak ve Çiğdem mirasçı olmadıklarından yararlanamaz. Feragat eden kimse mirasçılık sıfatını kaybeder. Feragat mukavelesi ivazlı olduğu takdirde hilafı şart edilmedikçe fergat eden kimsenin füruuna da müessir olur. (TKM. md. 475)

Maddede, düzenlenen füruu (altsoy) feragat eden eşin miras bırakandan olma altsoyudur. Çünkü halefiyet kuralı yalnız zümre mirasçıları bakımından hüküm ifade eder. O halde somut olayda sağ kalan ve mirastan karşılık almadan feragat eden eşin başka eşten olma çocukları Başak ve Çiğdem miras bırakan Mustafa’nın mirasçıları olamayacağından davaya müdahil olan bu çocuklara Mustafa’dan miras payı verilmemesi gerekirken verilmesi ve yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 375.000.000 lira vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 22.01.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Lawyer Antalya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

3 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

3 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

3 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

7 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

8 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

8 ay ago