Bilgi Deposu

Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?


Veraset İlamı Nedir?

Kişinin vefat etmesi halinde miras üzerinde kimlerin hangi oranda hak sahibi olduklarının belirtildiği yazılı belgeye “Veraset İlamı” adı verilmektedir. Veraset ilamı, Mirasçılık belgesi olarak da bilinir. Ki zaten veraset ilamı kavramı 4721 sayılı Meden Kanun içerisinde 598. Maddede “Mirasçılık Belgesi” olarak ifade edilmektedir.

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset ilamı ya da diğer adıyla Mirasçılık Belgesi çıkarmanın 2 yolu vardır. Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması ile ya da noterden veraset ilamı talep edilmesi yoluyla yapılabilir. Ancak noterden veraset ilamı çıkarmak daha kolay görünmesine rağmen belirli şartların sağlanması dahilinde mümkündür. Buna göre mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunmaması gerekir. Mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunması durumunda veraset ilamı yalnızca Sulh Hukuk Mahkemelerinden çıkarılabilmektedir. Yani mirasçılardan birisinin Türkiye’de ikamet etmemesi ya da yabancı ülke vatandaşı olması durumunda noterden veraset ilamı alınamamaktadır.

 Veraset İlamı Kavramı

Veraset ilamı, ölen kişinin mirasçılarının  mahkeme kararı ile veya Noter aracılığı ile belirlenmesi için çıkartılan mirasçılık belgesidir. Veraset ilamı çıkarılabilmesi için yasal veya atanmış mirasçı olunması şarttır. Yasal mirasçılar için mirasçı olunduğu sadece kimlik ibrazı ile ispatlanabilmektedir. Ancak, atanmış mirasçılar açısından mirasçı olduğunun ispatı için noter veya mahkeme huzurunda ayrıca ispat gereklidir.

Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi içerisinde kimlerin mirasçı olduğu ve mirastan alacakları paylar açıkla belirtilmektedir. Böylelikle mirasçılar, miras bırakan kişinin taşınabilir veya taşınmaz malları ile alacakları için veraset ilamı içerisinde belirlenen oranda söz konusu mirasta hak sahibi olurlar.

Çıkartılan veraset ilamı yada mirasçılık belgesine itiraz etmek mümkündür. Veraset ilamına itiraz süresi olarak kanun açısından herhangi bir zamanaşımı belirlenmemiştir. Veraset ilamına itiraz edecek bireylerin bunun için mahkemeye başvuru yapmaları gerekir. Herhangi bir itiraz davası açılmaması durumunda veraset ilamı içerisinde belirtilenlerin mirasçılar tarafından kabul edildiği varsayılır ve söz konusu miras paylaşımı da bu oranlara göre yapılır.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago