Categories: Bilgi Deposu

VERASET İLAMI (MİRAÇILIK BELGESİ) NEREDEN VE NASIL ALINIR?

VERASET İLAMI (MİRAÇILIK BELGESİ) NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edileceği gibi Noterliklerden de alınabilir. Veraset ilamını Sulh Hukuk Mahkemesinden talep etmek için dilekçe ile mahkemeye başvurulması gerekiyor. İşbu durumda Sulh Hukuk Mahkemesi ilgili nüfus müdürlüğündennüfus kaydını talep edip mirasçı olup olmadığınızı tespit eder. Veraset ilamının noterden alındığı durumda, notere veraset ilamı için müracaat ettiğinizde öncelikle nüfus kayıtlarınız incelenip mirasçı olup olmadığınıza bakılır ve mirasçı olduğunuz tereddüde mahal vermeyecek kesinlikte ise veraset ilamı çıkarılır. Mirasçılık sıfatının tereddüt yaşandığı durumda, Noterlik veraset ilamı için başvuran kişiyi Sulh Hukuk Mahkemesine yönlendirir.

Veraset ilamı çıkarmak için gerekli belgeler;

Sulh Hukuk Mahkemesine hitaben yazılacak istem dilekçesi ve nüfusa kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden alınacak aile nüfus kaydından oluşmaktadır.

Türkiye’de bulunan herhangi bir Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilebilir. Ancak işlemlerin sürati açısından ikamet edilen ve nüfusa kayıtlı olunan yer mahkemesi tercih edilmelidir.

Birden fazla yasal mirasçı olması halinde, mirasçılardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterlidir. Ancak diğer mirasçılar da dilekçeye eklenmelidir. Yargılama sonucu kurulan hüküm yalnızca başvuran mirasçı için değil tüm mirasçılar için sonuç doğurur.

Yargılama aşamasında mahkeme, vefat eden murisin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüğüne müzekkere yazarak, miras bırakanın aile durum tablosunu celp eder. Uygulamada, genel olarak evrak işleri tamamlandıktan sonra duruşma yapılarak iki tanık dinlenir ve karar verilir. İşbu safhalar neticesinde mahkeme, mirasçıları ve miras paylarını tespit eder.

 

 

 

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago