Dilekçe Örnekleri

ÜNİVERSİTE DENKLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ

DENKLİK NEDİR?

YÖK hem Yüksek Öğrenim Kanunu, hem de buna bağlı bir kurum olan Yüksek Öğrenim Kurumu’nun kısaltmasıdır. Ülkemiz kanunlarına göre, üniversite eğitiminin remen geçerli olması için eğitimin YÖK e bağlı bir yerel üniversiteden ya da YÖK ün onay verdiği bir yabancı üniversiteden alınması gerekmektedir.

YÖK onaylı bir üniversite diplomanız  varsa, resmi olarak üniversite mezunu statüsü alırsınız. Bu askerlik yaparken kısa dönem erbaş ya da yedek subay olmanızı sağlar. Buna ek olarak, kamu görevlisi olarak çalışmak istiyorsanız, üniversite diplomanızın YÖK onaylı olması gerekmektedir. Aksi halde resmi merciiler tarafından ön lisans mezunu olarak sınıflandırılırsınız.

Yurtdışından alınan Ön Lisans, Lisans ve Yüksek Lisans düzeyindeki yükseköğretim diplomalarının denklik işlemleri, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’ un 7/p maddesi ile Yurt Dışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır. Buna göre:

Yurtdışından alınan bir diplomanın denklik değerlendirmesine alınabilmesi için, diplomanın alındığı kurumun ve eğitimin yapıldığı programın, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış olması gerekmektedir.

ÜNİVERSİTE DENKLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ

… İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’ NA;

DAVACI                                           :

TC KİMLİK NUMARASI             :

ADRES                                             :

VEKİLİ                                            :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

ADRES                                             :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

DAVALI                                           :

KONU                                               : Diploma denklik belgesi verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)’nın …/…/… tarih ve E….. sayılı işlemin iptali istemimizdir.

İŞLEMİN TEBLİĞ TARİHİ          :

AÇIKLAMALAR                            :

1-) Müvekkilimiz, …. Yılında kazandığı …. Üniversitesi Hukuk Fakültesinden …. yılında mezun olmuştur. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra diplomasına denklik verilmesi istemiyle davalı idareye …/…/… tarihinde başvuru yapmış, idare tarafından başvurusu yurt dışında kalış süresinin yetersiz olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir. (EK 1-2-3)

2-) 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 7. maddesinin p bendinde “Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek” Yükseköğretim Kurulu’nun görevleri arasında sayılmıştır.

Ayrıca 05.12.2017 tarih 30261 nolu Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği’nin “Yükseköğretim kurumları ve programlarının tanınması” başlıklı 5. maddesi, “Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi” başlıklı 6. maddesi ve “Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler” 7. maddesi tanıma ve denklik işlemlerine neler yapılacağına açıklık getirmiştir.

3-) Her ülkenin kendine özgü hukuk kuralları mevcut olup verilen eğitimler üniversitenin bulunduğu ülkede uygulanmakta olan kurallarına dayalıdır. Lisans eğitiminin tamamlandığı üniversiteden verilen diploma, denkliğinin belgelendirilmesi sonucunda Türkiye’de hukuk alanında kullanılacak olup Yükseköğretim Kurulu Hukuk Denklik Alt Komisyonunda müvekkilimizin denklik başvurusuna esas belgeler, alanında uzman öğretim üyelerince bireysel bazda incelenip zorunlu alınması gerekli derslerin tespit edilerek raporlandırılması gerekmektedir. Davalı idarece müvekkilimizin Türk hukukuna özgü alması gereken derslerin alınıp alınmadığına dair inceleme yapılmadan yurt dışında kalış süresinin yetersiz olduğu gerekçesiyle başvurusunun reddedilmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır. Kaldı ki dilekçemiz ekinde yer alan pasaport dökümlerinden müvekkilimizin olması gerektiği gibi eğitimine devam ettiği de görülecektir. (EK 4)

4-) Yukarıda izahına çalıştığımız hususlar çerçevesinde denklik belgesi verilmesi amacıyla yapılan başvurunun reddine ilişkin işleme yönelik iş bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER       : 2547 S. K. m. 7; Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği m. 5, 6, 7

HUKUKİ DELİLLER        :

  • … üniversitesi hukuk fakültesi diploma örneği
  • İdareye yapılan …/…/… tarihli başvuru
  • …/…/… tarihli idarenin cevabı
  • Pasaport dökümleri

SONUÇ VE İSTEM                         : Yukarıda açıkladığımız sebeplerle, denklik belgesi verilmesi amacıyla yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptaline ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz. …/ …/ …

EKLER                                             :

  • … Üniversitesi Hukuk Fakültesi diploma örneği
  • İdareye yapılan …/…/… tarihli başvuru
  • …/…/… tarihli idarenin cevabı
  • Pasaport dökümleri
  • Bir adet onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili

Av.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av. Kemal Berkant Şahin

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago