Bilgi Deposu

TÜZEL KİŞİLERİN HUKUKİ NİTELİĞİNE DAİR TEORİLER

1) VARSAYIM TEORİSİ: Bu teori yalnızca insanların hak ve borç sahibi olabileceği fikrinden hareket eder. Fakat oluşan ihtiyaçlar mesela birçok kişinin hak sahibi olması gibi durumlarda, bir hakkın birden çok kişide kullanılmasının istenen sonucu sağlamadığı anlaşıldığından tüzel kişilerin kurulmasını zorunlu kılmıştır. Günümüzde bu yüzden gerçek kişiler olmayan “yapay” varlıklara da kişilik özelliği katılmıştır. Bunlar pratik kolaylık sağlamak için oluşturulmuş yapay varlıklar olmuşlardır. Teoriye göre tüzel kişiler gerçek kişiler olmadıklarından dolayı fiil ehliyetleri sadece temsilcileri aracılığıyla kullanabilirler. Çünkü gerçek olmayan varlıkların iradesi de yoktur.

2) GERÇEKLİK TEORİSİ: Bu teoriye göre tüzel kişiler de tıpkı bizim gibi gerçek kişilerdir ve öyle kabul edilmelidirler. Tek farkları maddi varlıkları olmamalarıdır. Tüzel kişiler de aynı insanlar gibi fiil ehliyetine sahiptirler ve insanlar gibi faaliyetlerini yürüttüğü organları vardır. Bu organların hareketleri de fiil ehliyetinin olduğu anlamına gelir. Varsayım teorisinin aksine organlar birer temsilci değildirler. Yani organın haksız fiillerinden direkt tüzel kişi sorumludur.

 

Günümüzde tüzel kişilerin nasıl bir hukuki nitelik taşıyacağı konusunda teorilerin etkileri olmuştur. Günümüzde özellikle gerçeklik teorisinin izlerine rastlanmaktadır. Günümüzde tüzel kişiler fiil ehliyetine sahiptir ve organları vasıtasıyla bunları kullanırlar. Tüzel kişilerin organları hukuka aykırı fiillerde bulunduklarında bunlardan tüzel kişiler sorumludur.( TMK madde 49 ve 50) Yine de tüzel kişileri belirli bir modele bağlayıp onunla sınırlamak tutarlı değildir. Çünkü hukuk toplum ihtiyaçlarına göre kanuni düzenlemeler yaparlar. Bu yüzden günümüz hukukunda tüzel kişiler her teoriden etkiler barındırmaktadır.

Yağız Canseven

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

2 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

6 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

6 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

6 ay ago