Bilgi Deposu

Türkiye Öğrenci Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

Türkiye Öğrenci Vizesi

Türkiye’de herhangi bir yüksek öğretim kurumunda öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce “öğrenci vizesi” almaları gerekmektedir. Öğrenci vizesi, yabancı uyruklu öğrencinin vatandaşı olduğu ülkenin veya ikamet izni ile ikamet ettiği ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği tarafından verilmektedir. Öğrenci vizesi alacak yabancı uyruklunun Türkiye’deki üniversiteden gelen “Üniversite Kabul Yazısını” Türkiye Dış Temsilciliğine sunması gerekmektedir. Öğrencinin pasaportuna öğrenci vizesinin işlenmesi gerekmekte olup Türkiye’ye öğrenci vizesi almadan, vize muafiyeti veya diğer vize türü ile gelenlerin kişilerin kayıt işlemi yapılmamaktadır.

Öğrenci vizesi ile Türkiye’ye gelip üniversiteye kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği tarafından verilen Öğrenci vizesinin süresi ülkelere farklılık göstermektedir. Öğrenci vizeleri 30 veya 90 gün şeklinde verilmektedir. Yabancı öğrencinin bu süreyi doldurmadan ikamet ettiği il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müracaatta bulunarak öğrenim amaçlı ikamet izni alması gerekmektedir.

Öğrenci Vizesi Gerekli Evraklar

  • Öğrenci Vizesi Başvuru Formu;
  • En az 1 yıl geçerli pasaport;
  • Yabancının üniversiteye kabul edildiğine dair yazı;
  • 1 adet vesikalık fotoğraf;
  • Vize harcı.

Öğrenci vize başvurularında istenilen evraklar uyruğunda bulunduğunuz ülkeye göre değişiklik arz etmektedir. Genel olarak istenilen belgeler yukarıdaki gibidir.

Öğrenci vizeleri tek girişli olup, öğrenci vizesi ile ülkeye giriş yaptıktan sonra yabancının öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusu yapmadan yabancının Türkiye’den çıkış yapması durumunda, vizesi iptal olacaktır. Vizesi iptal olan yabancı Türkiye’ye vize muafiyeti kapsamında tekrar giriş yapsa dahi öğrenim amaçlı ikamet izni alamayacaktır. Bu durumda, yabancının tekrar ülkesine dönerek öğrenci vizesi alması gerekecektir. Mağduriyet yaşanmaması adına bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Öğrenci Vizesi İstenmeyen Kişiler

Yabancının aşağıdaki durumlardan birini taşıması halinde öğrenci vizesi talep edilmemektedir.

  • 5203 Sayılı Kanun çerçevesinde Mavi Kart sahibi olan yabancı uyruklu öğrenciler;
  • Türkiye’de çalışma izni veya ikamet izni ile ikamet eden ebeveynlerin çocuğu olan yabancı uyruklu öğrenciler;
  • Orta ve Yüksek Öğretimini Türkiye’de tamamlayan ve 1 yıldan fazla ara vermemek kaydıyla lisans ve(ya) yüksek lisans eğitimine başlayan yabancı uyruklu öğrenciler;
  • Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı olup, daha önce öğrenci vizesi alan ve öğrenim amaçlı ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerin ara vermeden bölüm değişikliği yaptığı durumlarda öğrenci vizesi talep edilmemektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler daha önce herhangi bir üniversite programına kayıt olup da sonradan bölüm veya üniversite değiştirmeleri durumunda, yeni öğrenci vizesi talep edilmemektedir. Fakat bu kişilerin aynı il içinde değişiklik yapmaları durumunda yeni öğrenci belgelerini İl veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ibraz etmeleri, il değişikliği yapmış olmaları durumunda ise ikamet ettikleri il Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago