Türk Vatandaşlığının Evlilik Yoluyla Kazanılması
Türk vatandaşlığı iki şekilde kazanılmaktadır. Bunlardan ilki doğum yoluyla vatandaşlığın kazanılmasıdır. Vatandaşlığın sonradan kazanılma hallerinden birisi de aşağıda açıkladığımız üzere “Evlilik Yolu ile Vatandaşlığın Kazanılması” ’dır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartlar
Öncelikle, Türk vatandaşı ile evlilik yabancılara kendiliğinden Türk vatandaşı olma hakkı doğurmaz. Evlilik yolu ile Türk vatandaşı olmanın şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 16.maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun metni gereğince, yabancı uyruklu şahsın eş üzerinden vatandaş olabilmesi için aşağıdaki şartlara haiz olması gerekmektedir:
Yabancılar yukarıdaki şartları taşımaları durumunda yerleşim yerlerinin bulundukları valiliklere vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Fakat Türk vatandaşı eşin başvuru tarihinden sonra vefat etmesi durumunda, eşlerin aile birliği içinde yaşaması şartı aranmaz.
Kanun metninin son fıkrası evliliğin butlanla sonuçlanması sonucu Türk vatandaşlığı kazanan yabancının durumunun ne olacağı ile ilgilidir. Eğer, yabancı evlenmede iyi niyetli ise vatandaşlığı iptal edilmez.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak İçin Gerekli Evraklar
Başvuruda İstenilen Belgeler
Vatandaşlığı kazanma işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır?
Vatandaşlık başvurularında işlemin hızlı yürümesinin size bağlı olduğunu unutmayınız. Vatandaşlık başvurularında verilen bilgi ve belgelerinin eksiksiz ve gerçeğe aykırı olmaması gerekmektedir. Bu bilgilerin idare tarafından temin edilmeye çalışılması işlemin başvuru sürecinin yavaş ilerlemesine sebep olacaktır.
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…