Categories: Bilgi Deposu

TÜRK HUKUKUNDA KİŞİLERİN EVLENME EHLİYETİ BAKIMINDAN AYRIMI

1- Evlenmeye Tam Ehliyetli Kişi: Ergin yaşa gelmiş yani 18 yaşını doldurmuş olanlar, ayırt etme gücü olanlar ve kısıtlı olmayan kişiler evlenmeye tam ehliyetli kişidir. Bu kişiler mahkemenin veya velilerinin izni olmaksızın evlenebilirler. (Türk Medeni Kanunu 11 ve 13)

Not: Mahkeme tarafından ergin kılınan 15 yaşını doldurmuş kişiler 16 yaşını doldurmadıklarından ergin kılınsa dahi evlenemezler.

 

2- Evlenmeye Sınırlı Ehliyetsiz Kişi: Ergin olduğu halde sınırlandırıldıkları için vesayet ya da velayet altında olanlar ve on yedi yaşını doldurmuş olanlar yasal anlamda evlenmeye sınırlı ehliyetsizdir. Bu durum 16 yaşını doldurmuş olup olağanüstü durumda olanlar için de geçerlidir.

17 yaşındaki kişiler ve ergin sınırlılar velilerinin izniyle (eğer tek kişide velayet veya vesayet varsa tek kişinin rızasıyla) evlenebilirler. (Yasal temsilci rızası yazılı ve noterden onaylı olmalıdır). Evlatlık evleniyorsa yine velayet evlat edinene ait olacağından izni o verir. ( Türk Medeni Kanunu madde 126 ve madde 127)

Olağanüstü evlenme yaşına gelenler ise  (16 yaş ve olağanüstü durum) hakim izni ile evlenebilirler.

3-Evlenmeye Tam Ehliyetsiz Kişi: Evlenme erginliğine erişmemiş olan kişiler veya erginliğe erişmiş fakat ayırt etme güçlerinden yoksun olan kişiler evlenme hakkı yönünden tam ehliyetsizdir. Bunlar yasal temsilci veya mahkeme kararıyla da evlenemezler.

 

Yağız Canseven

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago