Bilgi Deposu

TÜRK HUKUKUNDA KAMU VE ÖZEL HUKUKUN KARŞILIKLI ÖZELLİKLERİ

1- Üstünlük Olarak: Kamu Hukuku incelenirken taraflardan “devlet” üstün konumda tutulur. Buradan anlaşılır ki kamu hukuku özel hukuktan üstündür, özel hukukta ise kişiler arası eşitlik esası vardır.

2- Emredicilik Bakımından: Kamu hukuku emredici özelliktedir. Taraflar tersini kararlaştıramaz. Özel hukukta ise bir kısmı emredici olmakla beraber çoğu emredici kurallar değildirler ve taraflar kuralların aksini kararlaştırılabilir.

3- Kamu Yararı ve Özel Çıkar: Kamu hukukunun amacı kamunun yararıdır. Özel hukukta ise böyle bir şart yoktur. Temelinde kişilerin özel çıkarlarını gözetmek yatar, aslında bu da kamu yararına yarar sağlar.

4- Tek Yanlılık İki Yanlılık:  İdari sözleşmeler bir yana, kamu hukuku sözleşmeleri  tek yanlıdır. Kamu kişisinin iradesiyle sözleşme oluşur. Özel hukukta ise kimse zorla iradesini kabul ettiremez, karşılıklı ve iki yanlı irade beyanları vardır. Buna da irade serbestisi prensibi denir.

5- İcrailik: Kamu hukuku kararları icrai kararlardır. Kamu hukuku makamları işlemleri doğrudan icra ederler.

6- Hukuka Uygunluk Karinesi:  Kural olarak Kamu hukukunda hukuka uygunluk karinesi vardır. İptal edilinceye kadar hukuka uygun varsayılır. Özel hukukta ise neyin hukuka aykırı ve neyin uygun olduğu mahkemeye bağlıdır.

7- Re’sen Uygulama: Kamu hukuku kuralları re’den uygulanan kurallardır. Makamlar talebe ihtiyaç duymadan kararları uygularlar. Özel hukukta ise re’sen uygulama yoktur.(istisnalar olabilir)

8– Görevli Mahkeme: Türk hukuk sisteminde özel hukuk davalarına adli yargının mahkemelerinde bakılır. Bunlar asliye ve sulh hukuk mahkemeleridir.

Kamu hukukunda ise idari alandaysa idari mahkemeler ve Danıştay bakar. Vergi uyuşmazlıklarına da burada bulunan vergi mahkemeleri bakar. Ceza hukukuna ise adli yargıda bulunan ceza mahkemeleri bakar.

9-  Gelişmişlik: Kamu hukuku özel hukuka kıyasla, ceza hukuku hariç, daha çok yeni gelişmeye başlamıştır. Bu nedenle özel hukuka göre daha gelişmişliği geride sayılabilir. Gelişmekte olan bir hukuktur. Özel hukuk ise büyük gelişimler göstermiş ve gösteren bir hukuktur.

Yağız Canseven

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

4 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

4 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

5 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

9 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

9 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

9 ay ago