Categories: Bilgi Deposu

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMA SUÇU TCK MADDE 179

Türk Ceza Kanunu’muz trafik güvenliğinin tehlikeye sokulmasını ayrı ayrı iki madde olarak düzenlemiş olup bunlardan ilkinin manevi unsuru kast iken ikincisinin manevi unsuru taksirdir. Bu yazımızda TCK m.179’da düzenlenen trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma suçunu ele alacağız.

Motorlu taşıtlar gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. O kadar ki artık lüks tüketim olmaktan çıkıp ihtiyaç unsuru haline gelmiştir. Özel kullanım, okul sevisi, nakliyat gibi birçok alanda motorlu taşıtları kullanıyoruz. İlgili madde kara, hava, deniz ve demiryolu olmak üzere genel bir düzenleme getirmişse de aslında bu yazımızın amacı gündelik hayatta en çok karşılaşılan alkol veya uyuşturucu madde etkisi altında motorlu taşıt kullanımı sonucunda karşılaşılan adli işlemlere hakkında bilgilendirmektir.

Sıklıkla alkollü araç kullanımı neticesinde trafik ekiplerince yapılan trafik kontrollerinde ortaya çıkan bu durumda trafik memurları tarafından yapılan ölçümler sonucunda promil değeriniz araç ruhsatında belirtilen kullanım amacına göre kanunla belirlenmiş sınırların üzerinde çıktığı takdirde öncelikle aracınız bağlanacak ya da aracı teslim alması için ehliyeti olan birisini çağırmanız gerekecektir. Sonrasında hakkınızda alkollü araç kullanmaktan idari trafik cezası uygulanarak ehliyetinize ilk seferinde geçici olarak el konulacaktır. Bu kısma kadar olan işlemler hususi otomobiller için 0.50 promil olmakla birlikte ticari veya yolcu nakli ruhsatlı araçlarda daha düşüktür.

Promil değer 1.00 ve üzeri çıktığı takdirde ise hakkınızda TCK m.179/3 uyarınca soruşturma açılacak yapılan tahkikat sonucunda ceza davası açılma ihtimali gündeme gelecektir. TCK. m.179

“(1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.”

Hükmünü düzenleyerek bu suçun cezasını ve unsurlarını belirlemiştir. Bu suç ile ilgili olarak görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda eğer ölçüm yapılan cihazlara güvenmiyorsanız hastaneye giderek kan tahlili yaptırma hakkınız olduğunu unutmamalısınız.

Hem idari para ceza ve ehliyetin geri alınması hem de adli soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde bir Avukatın hukuki yardımından faydalanmanız haklarınız tam olarak korunması adına lehinize olacaktır.

Av. Kemal Berkant Şahin

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago