Bilgi Deposu

Tedbir Nafakası Nedir? (TMK 169)

Tedbir Nafakası Nedir?

Nafaka Nedir?

Nafaka mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülük olup kanunda öngörülen koşulların oluşması halinde yoksulluğa düşecek kişiye veya velayeti kendisine bırakılan kişiye müşterek çocuk için, bakmakla yükümlü olan kişi veya kişiler tarafından ödenmesine mahkemece hükmedilen maddi ödenektir.

Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Tedbir Nafakası: Boşanma davasının açılmasıyla birlikte yoksulluğa düşecek eşe veya 18 yaşından küçük çocuk yararına kullanılmak üzere velayeti kendisine bırakılan tarafa boşanma davası kesinleşinceye kadar ödenen geçici nafaka türüdür.

İştirak Nafakası: Boşanma davasının sonucunda velayet hakkına sahip anne veya babanın çocuk için yapacağı harcamalara velayet hakkına sahip olmayan anne veya babanın katkı sağlaması için hükmedilen nafaka iştirak nafakasıdır. Bu nafaka boşanma davasının kesinleşmesinden başlayarak çocuğun ergin olduğu tarihe kadar devam eder. İştirak nafakası ile ergin olmayan çocuğa velayet hakkına sahip olmayan eş tarafından çocuğun bakımı ve korunması için katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Yoksulluk Nafakası: Evlilik birliğinin sona ermesinde kusurunun daha ağır olmadığı ispatlanmış olmak şartıyla yoksulluğa düşecek kişiye geçimi için diğer eş tarafından ödenen nafaka yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası için kanunda bir süre öngörülmemiştir. Yoksulluk nafakasını ortadan kaldıran haller gerçekleşmediği takdirde bu nafaka süresizdir.

Yardım Nafakası: Bir kimsenin yoksulluğa düşmesi halinde o kişiye maddi durumu kendisinden daha iyi olan alt soy üst soy veya kardeşleri tarafından ödenen nafaka türüdür.Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası geçici bir nafaka olup adından da anlaşılacağı üzere önlem amacı içermektedir. Türk Medeni Kanununun 169. maddesine göre boşanma ve ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır. Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere tedbir nafakası da genellikle boşanma davalarında eşlerin ve çocukların yaşam standartlarının korunmasına yönelik hakimin aldığı geçici önlemlerden bir tanesidir.

Boşanma davasında tedbir nafakası davanın açılmasıyla birlikte henüz boşanma kararı verilmeden önce yoksulluğa düşecek eşe veya tedbiren çocukların yanında bırakılan tarafa diğer eşin çocukların bakımı ve korunması için boşanma kararı kesinleşinceye kadar sağladığı parasal katkıdır. Ayrılık davası sırasında hükmedilen tedbir nafakası ise ayrılık kararı süresince devam etmektedir. Kanunda tedbir nafakası konusunda cinsiyet ayrımı yapılmamıştır. Tedbir nafakası çoğunlukla kadınlar lehine hükmedilse de uygun koşulların oluşması halinde erkek lehine tedbir nafakası hükmedilmesinin önünde kanuni bir engel bulunmamaktadır.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago