TCK madde 86 – Kasten Yaralama Suçu , kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişinin cezalandırılacağını hükme bağlamıştır.
Kasten yaralama suçunun konusu, mağdurun bedeni veya psikolojik varlığıdır. Kasten yaralama suçu ile korunan hukuki yarar da kişilerin bedensel veya psikolojik dokunulmazlığının korunmasıdır. Bu suçun faili herkes olabilmektedir. Ancak ne yazık ki, hayvanlara karşı bu suçun işlenmesi kanunen suç sayılmamaktadır.
Kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suç olduğundan herhangi bir hareketle işlenebilmektedir. Yapılan hareketin maddede belirtilen vücuda acı verme, sağlığın bozulması veya algılama yeteneğinin bozulması sonuçlarından birini doğurması suçun işlenmesi için yeterlidir. Yaralama suçu bu kapsamda örneğin, birine vurmak, yumruk atmak, tekme atmak, delici veya kesici alet saplamak, itmek, bir yerden aşağı atmak, ilaç vermek, korkutmak gibi çeşitli hareketlerle işlenebilir. Ancak bu hareketlerin maddede anılan sonuçları doğurması gerekir.
TCK madde 86/2’de yer alan hüküm, kasten yaralama fiilinin mağdur üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda, daha az cezaya hükmedilecektir. Bu tür bir yaralama eyleminin kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır. Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralanma, ilk yardım müdahalesi dışında başka bir müdahale gerektirmeyen yaralanma anlamına gelmektedir. Bu durumda, herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden sağlık çalışanı olmayan kimseler tarafından da müdahale edilebilecek yaralanmalar şeklinde açıklamak mümkündür. Bu şekilde olan yaralanmalara neden olan kişiler hakkında daha az cezaya hükmedilecektir.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…