Bilgi Deposu

TCK Madde 86 – Kasten Yaralama Suçu

TCK 86. Maddesi Kasten Yaralama Suçu Nedir?

TCK madde 86 – Kasten Yaralama Suçu , kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişinin cezalandırılacağını hükme bağlamıştır.

  • Vücuda acı vermek: Bedende az veya çok duyulan, her türlü maddi-fiziksel acıyı ifade eder. Bu kapsamda birini itelemek veya saçını çekmek dahi yaralamadır. Bu konuda objektif değerlendirme yapılarak normal bir insanın o hareket ile vücudunda acı duyup duymayacağı önemsenir.
  • Sağlığın bozulması: Bir kişinin kasten yaralama eyleminden önceki mevcut sağlık durumunun eylemden sonra kötü hale gelmesidir. Örneğin, bir kişiye ilaç verilerek ishal olmasına neden olma kasten yaralama suçunu oluşturur. Bu eylemde kişinin acı çekmesi şartı aranmaz. Sağlığının daha kötü hale gelmesi yeterlidir.
  • Algılama yeteneğinin bozulması: Kişinin ruhsal durumunun olduğundan daha kötü hale gelmesidir. Örneğin, kişinin hipnotize edilmesi, korkutularak uyuyamaz hale getirilmesi, uyuşturucu madde içirilmesi bu suçu oluşturur.

Kasten yaralama suçunun konusu, mağdurun bedeni veya psikolojik varlığıdır. Kasten yaralama suçu ile korunan hukuki yarar da kişilerin bedensel veya psikolojik dokunulmazlığının korunmasıdır. Bu suçun faili herkes olabilmektedir. Ancak ne yazık ki, hayvanlara karşı bu suçun işlenmesi kanunen suç sayılmamaktadır.

Kasten Yaralama Suçu Hangi Hareketler ile İşlenebilir?

Kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suç olduğundan herhangi bir hareketle işlenebilmektedir. Yapılan hareketin maddede belirtilen vücuda acı verme, sağlığın bozulması veya algılama yeteneğinin bozulması sonuçlarından birini doğurması suçun işlenmesi için yeterlidir. Yaralama suçu bu kapsamda örneğin, birine vurmak, yumruk atmak, tekme atmak, delici veya kesici alet saplamak, itmek, bir yerden aşağı atmak, ilaç vermek, korkutmak gibi çeşitli hareketlerle işlenebilir. Ancak bu hareketlerin maddede anılan sonuçları doğurması gerekir.

Kasten Yaralama Suçunda Daha Az Ceza Verilebilecek Hal Nedir?

TCK madde 86/2’de yer alan hüküm, kasten yaralama fiilinin mağdur üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda,  daha az cezaya hükmedilecektir. Bu tür bir yaralama eyleminin kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır. Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralanma, ilk yardım müdahalesi dışında başka bir müdahale gerektirmeyen yaralanma anlamına gelmektedir. Bu durumda, herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden sağlık çalışanı olmayan kimseler tarafından da müdahale edilebilecek yaralanmalar şeklinde açıklamak mümkündür. Bu şekilde olan yaralanmalara neden olan kişiler hakkında daha az cezaya hükmedilecektir.

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago