Tapuda yapılacak olan gayrimenkul devir işlemlerinde uygulanacak harçlara ilişkin esaslar 492 Sayılı Harçlar Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunkoyucu gayrimenkulün devir işleminde uygulanacak olan harçlar esasını “Harç Alma Ölçüleri ve Nispetleri” başlığı altında düzenlemiş ve bu madde düzenlemelerinde Tarifeye atıf yapılmıştır.
492 Sayılı Kanun’un 60. maddesinde Harç Alma Ölçüleri başlığı ile “Tapu ve kadastro harçları, (4) sayılı tarifede yazılı işlemlerden, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınır.” ifadesi yanında gayrimenkulün değerine göre hesaplama yapılacağını belirleyen 61. madde metninde ise “Değer ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (4) sayılı tarifede yazılı değerler esastır.” denilmiştir. Bu halde gayrimenkullere ilişkin tapuda yapılacak işlemlerde harç esası belirlenirken Tarifede belirlenen miktar devre esas kabul edilen değer üzerinden yapılacaktır.
(4) sayılı Tarife’ye göre ise gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (cebrî icra ve şüyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı, olacak biçimde ödenmesi usulüne göre belirlenmiştir.
Ödenecek bedel kanun metninde alıcı için binde 20, olarak belirlenmiş olup aynı oranda satıcı için de binde 20 olarak belirlenmiştir. Ancak bu oran 5/5/2018 tarihli ve 30412 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 30/4/2018 tarihli ve 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu Eki Karar ile, “binde 20” nispetinde alınan tapu harcı, 31/10/2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere, konut ve iş yerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) “binde 15” olarak yeniden belirlenmiştir.
Yukarıda bildirilen binde 15 oranındaki harç bedeli daha evvel yapılan 15/3/2017 tarihli ve 30008 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 13/3/2017 tarihli ve 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Eki Karar ile, 30/9/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere, “binde 15” olarak belirlenmiş iken 05.05.2018 tarihli RG yayımı ile 31.10.2018 tarihine kadar uzatılmıştır.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…