Categories: Bilgi Deposu

Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir?

Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir?

Tanıma ve tenfiz davası işlemleri, yurtdışında görülen ve o ülkenin hukuk sistemi ile karara bağlanan bir davanın, Türkiye’de geçerlilik kazanması amacı ile gerçekleştirilen dava işlemleridir. Tanıma ve tenfiz davası sayesinde, yurtdışında karar bağlanmış olan bir dava, Türkiye hukukuna uygunluk açısından değerlendirilir. Tanıma ve tenfiz davası uygulanan kişiler hakkında bilgiler, davanın belirgin özelliği, davanın içeriği, davanın gerekliliği, davada karar verilmesinde etkili olan konular ve yargı yöntemi, davanın açıldığı yer ve dava talebinin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilir.

Kimlere Yönelik Tanıma Ve Tenfiz Davası Uygulanır?

Tanıma ve tenfiz davası uygulananlar hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

  • Yurtdışında boşanma işlemi gerçekleştiren, eşlerden biri Türk vatandaşı, diğeri ise yabancı ülke vatandaşı olan çiftler, tanıma ve tenfiz davası ile ilişkilidirler.
  • Yurtdışında boşanma gerçekleştiren çiftler hem Türk hem de yabancı ülke vatandaşı sayılıyorlarsa, Türkiye’de de boşanmak için tanıma ve tenfiz davası açmalıdırlar.

Bu vatandaşlık kriterlerine sahip olan kişiler yurtdışında boşanma sağladıkları takdirde, aynı anda Türkiye’de hukuki olarak boşanmış yapıda gözükmezler. Boşanma işleminin Türk hukukuna uygunluk taşıması için tanıma ve tenfiz davası görülmelidir.

Tanıma Ve Tenfiz Davası Belirgin Özellikleri

Tanıma ve tenfiz davasının temel özelliği hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:

  • Yurt dışında boşanan Türk vatandaşı çiftler, yurtdışı mahkemesinden Türk hukuk kurallarına bağlı olarak dava sürecini tamamlarlar. Bu yol ile görülen davaların sonuçları, Türkiye’ye gelindiğinde de tanıma ve tenfiz davası özelliğince geçerli olacaktır.
  • Yurt dışında boşanan çiftlerden biri Türk vatandaşı diğeri yabancı ülke vatandaşıysa, yurtdışı mahkemesi kendi hukuk kuralları çerçevesinde bir karar alır. Bu karar tanıma ve tenfiz davası özelliğine bağlı olarak, Türkiye’de geçerli bir sonuç olarak görülmez.
  • Tanıma ve tenfiz davsının en belirgin özelliği, başka ülkelerce alınan dava karar sonuçlarının, Türk hukukuna uygunluk taşıyıp taşımadığının karara bağlanmasıdır.

Bu özellik sayesinde, yurtdışı ülkelerin mahkemelerinde verilen kararlar ele alınarak, Türk hukuku çerçevesinde, boşanma kararına ilişkin davalar, Türkiye’de tekrar görülür.

Tanıma Ve Tenfiz Davası İçeriği

Tanıma ve tenfiz davası içerik bilgisi hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

  • Tanıma davası içeriği, yurtdışı ülkesinin hukuku ile karara bağlanmış olan bir dava konusunun, Türkiye’de Türk hukuku çerçevesinde verilen karar ile tanınmasını içerir.
  • Tenfiz davası, yurtdışı ülkesinin hukuki kararları ile verilmiş olan icra edilebilme, maddi talepte bulunabilme özelliği taşıyan kararların, Türk hukukunca tanınmasını içerir.
  • Bu tanıma işleminin ve kararın kabulünün sağlanması için tanıma ve tenfiz davası ile incelemeler ve Türk hukukuna uygun karar verme işlemleri gerçekleştirilir.

Örneğin, yurtdışında gerçekleşmiş boşanma işlemlerine ilişkin, boşanma kararının, Türkiye’de kabul edilmesi ve geçerlilik kazanabilmesi için tanıma davası yoluna gidilir. Boşanma kararına ek olarak her hangi bir nafaka ödemesi için karar verilmişse ve bu ödemenin Türk hukuk kuralları çerçevesinde tanınması talep ediliyorsa, tenfiz davası yoluna gidilir.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago