Taksirli iflas, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 162. maddesinde, “Tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi dolayısıyla iflasa sebebiyet veren kişi, iflasa karar verilmiş olması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlenmiştir. Buradan anlaşılabileceği gibi taksirli iflası; tacirin, tacirlik vasfının gerektirdiği dikkat ve özeni göstermemesi sebebiyle iflasa sebep olması şeklinde tanımlayabiliriz. Taksirli iflas suçu serbest hareketli bir suçtur ve serbest hareket tacirin herhangi bir dikkat ve özen eksikliğinden meydana gelmiş olabilir.
Taksirli iflas suçunun fiili, TCK’nın 162. maddesinde tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi nedeniyle iflasa neden olma şeklinde ifade edilmiştir. Fakat hangi hallerin taksirli iflas sayılacağı kanunda belirtilmediğinden, tacir olmanın gerektirdiği dikkat ve özenin gösterilmemesi sebebiyle iflasa sebep olma şeklinde genel bir ifade tarzı kullanılarak maddenin uygulanma alanı genişletilmiştir. Anlaşılması açısından örnekler vermek gerekirse;
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…