Bilgi Deposu

TAKSİRLİ İFLAS SUÇU NEDİR

Taksirli iflas, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 162. maddesinde, “Tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi dolayısıyla iflasa sebebiyet veren kişi, iflasa karar verilmiş olması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlenmiştir.  Buradan anlaşılabileceği gibi taksirli iflası; tacirin, tacirlik vasfının gerektirdiği dikkat ve özeni göstermemesi sebebiyle iflasa sebep olması şeklinde tanımlayabiliriz. Taksirli iflas suçu serbest hareketli bir suçtur ve serbest hareket tacirin herhangi bir dikkat ve özen eksikliğinden meydana gelmiş olabilir.

Taksirli iflas suçunun fiili, TCK’nın 162. maddesinde tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi nedeniyle iflasa neden olma şeklinde ifade edilmiştir. Fakat hangi hallerin taksirli iflas sayılacağı kanunda belirtilmediğinden, tacir olmanın gerektirdiği dikkat ve özenin gösterilmemesi sebebiyle iflasa sebep olma şeklinde genel bir ifade tarzı kullanılarak maddenin uygulanma alanı genişletilmiştir. Anlaşılması açısından örnekler vermek gerekirse;

  • Müflis, kumar veya şans oyunlarında ya da borsada yüklü miktarda para kaybetmiş ise
  • Müflis, işlerini terk ederek kaçmışsa
  • Ticari defterleri tutmamışsa ya da kanunun emrettiği şekilde tutmamışsa
  • Evinin masrafları haddinden fazla ise
  • Mevcudu ile alacağından çok fazla meblağı içeren senetler imza etmişse
  • Aczini bildirerek iflasını istemesi zorunlu olduğu halde iflasını istememiş ve bunu müteakip 1 yıl içinde iflas etmişse
Yağız Canseven

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago