Bilgi Deposu

Tahsil Harcı Ödenmezse Cezası Var Mıdır?

Tahsil Ödenmezse Cezası Var Mıdır?

Alacaklı ve borçlu haricen tahsil sayesinde belirli bir noktada anlaşıyor. Mahkeme heyeti her iki tarafı da dinleyerek gerekli kararı verdikten sonra dosya kapanabiliyor. Ancak bazı durumlarda haricen tahsile konu olan kişi ödemeyi gerçekleştirmiyor.

Alacaklı taraf bu aşamada ne olacağını veya borçlunun herhangi bir cezai işlemle karşılaşıp karşılaşmayacağını araştırmaya başlıyor. Mahkeme heyetine yapılan başvuru neticesinde borçlu borcunu ödemesi için uyarılır. Eğer tekrar ödeme gerçekleşmezse mahkeme süreci tekrar başlar.

İcra Müdürlüğü harcın kim tarafından ödendiğiyle ilgilenmez. Ancak harç ödenmeden haciz fek işlemini tamamlamaz. Haciz fek işleminin tamamlanmaması ise bu sürecin sona ermediği anlamına gelir.

Haricen Tahsil Bildirim Dilekçesi

Haricen tahsilatın gerçekleşmesi durumunda alacaklı tarafa yapılan ödemelerin icraya bildirilmesi için haricen tahsil bildirim dilekçesine ihtiyaç duyulur. Bu dilekçe ödemenin gerçekleştiğini ve borçlu ile alacaklı arasındaki söz konusu paranın tahsil edildiğini ifade eder.

Haricen tahsil bildirim dilekçesine ulaşmak isteyenler internetten yardım alabiliyor. İnternette pek çok dilekçe örneği mevcuttur. Ancak internette yer alan haricen tahsil bildirim dilekçelerini incelerken dikkatli olmak gerekiyor.

Çünkü bu dilekçelerden bazıları genel hukuk anlayışına uygun olmayan şekilde yazılmış olabiliyor. Genel hukuk diline uygun olmayan, güncelliğini yitirmiş dilekçelerin tercih edilmemesi büyük önem arz ediyor. Bu dilekçelerin tercih edilmesi mahkeme sürecini uzatabiliyor.

Haricen Tahsil Bildiriminin Süresi

Haricen tahsile konu olan paranın tahsil edilmesi durumunda borçlu ne kadar süre içerisinde bildirim yapması gerektiğini merak ediyor. Haricen tahsil bildiriminin yapılabilmesi için kesin belirtilmiş bir süre yoktur.

Ancak kesin belirtilmiş bir sürenin olmaması bu sürecin uzatılması anlamına gelmiyor. Çünkü bu bildirimin geç yapılması durumunda borçlu birtakım hak mahrumiyetleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Haricen tahsil bildiriminin borç tahsil edildikten kısa bir süre sonra yapılması gerekir.

Çünkü bu süre içerisinde faiz + borç işliyor. Tahsil bildiriminin yapılmaması durumunda faiz ve borç katlanarak artacağı için borçlu zor durumda kalabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için alacaklının kısa süre içerisinde dilekçe yazması oldukça önemlidir.

Haricen Tahsil Mi Doğrudan Ödeme Mi Tercih Edilmelidir?

İcra davasına konu olan taraflar mahkemenin kapanması için doğrudan ödeme mi yoksa haricen tahsilin mi seçilmesi gerektiğini avukatlara soruyor. Ancak haricen tahsilin doğrudan ödemeye göre birtakım avantajları bulunur. Bu avantajlarından dolayı borçlu ve alacaklı genellikle doğrudan ödemeden ziyade haricen tahsili tercih eder.

Haricen tahsil kapsamında devletin alacağı tutarlar dışındaki miktarlara İcra Müdürlüğü karışmaz. Bu da alacaklı ve borçlunun anlaşması için önemli bir avantajdır. Bunun yanında haricen tahsilde icra dairesince kesilecek tahsil harcı yarı yarıya düşer. Bu borçlu ve alacaklı için önemli bir rakam olarak kabul edilir. Bundan dolayı haricen tahsilin seçilmesi icra davasının seyri açısından daha doğru olacaktır.

Haricen Tahsil Ne Zaman Ödenmelidir?

Haricen tahsile konu olan dosya mahkemede incelendikten sonra gerekli karara varılır. Bu karar doğrultusunda alacaklı ve borçlu ortak paydada buluşmaya çalışır. Ortak paydada buluşulduktan sonra en kısa zamanda haricen tahsilin ödenmesi gerekir. Eğer ödeme yapılmazsa borçlu tekrardan icra takibi ile karşı karşıya kalabilir. İcra takibi ise olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Haricen tahsilin ödenmemesi durumunda icra dosyası açık kalacaktır. İcra dosyasının açık kalmasıyla beraber borçlu aleyhine haciz işlemi uygulanabiliyor. Bundan dolayı avukatlar haricen tahsilin en kısa sürede gerçekleştirilmesini ve ortadaki icra riskinin yok edilmesi gerektiğini ifade eder.

Sena Doymuş

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago