Hukukumuzda kiraya verenin tahliye davası açabilme şartları; (6098) sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda tek tek detaylıca belirtilmiştir. l
Kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, (6098) sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 331 ila 356. maddeleri. Arasında; bildirim yoluyla fesih, dava yolu ile fesih ve olağanüstü haller ana başlıkları altında düzenlenmiştir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun “Konut ve Çatı İş Yeri Kiralarında Sözleşmenin Sona Ermesi/Bildirim Yoluyla/Genel Olarak” başlıklı 347.maddesi uyarınca;
“Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kira başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi son erdirebilir.
-Belirli süreli konut ve iş yeri. Kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeye son verebilir. Kiracının. Bu bildirimi yapmaması halinde sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Sözleşme. Süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremeyen kiraya veren ise ancak, on yıllık uzama sonunda bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla. Her hangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Her ne. Kadar kanunen bildirimde bulunmak için 3 aylık süre verilmiş ise de Yargıtay tarafından işbu süre, karşı tarafa bildirimin gerçekleştiği tarih dikkate. Alınarak belirlenmektedir. Dolayısıyla her ne kadar ihtarname 3 aydan kısa bir süre kalmış ise fesih ihbar süresine uyulmamış sayılacaktır.
Örneğin 1 yıllık kira. Sözleşmesi 01/02/2018 tarihine akdedilmiş ise, 31/01/2028 tarihinde 1o yıl dolmuş olacağından, uzama yılının sonu olan 31/01/2029 tarihinden en geç 3 ay önce bildirimde bulunmak suretiyle sözleşmeyi feshedebilecektir.
-Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi son erdirebilirler.
Ayrıca buraya dokunarak diğer makale ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…